جاده‌های هوشمند گامی دیگر در جهت هوشمندسازی حمل‌و‌نقل

هوشمندسازی همه چیز، مدینه فاضله تمام هواخوان فناوری‌های متعلق به دنیای اینترنت اشیا است. این روزها همه چیز از تلفن‌های هوشمند گرفته تا یخچال‌های هوشمند، شهرهای هوشمند و خلاصه هرچیزی که پیرامون ما باشد به طور فزاینده‌ای به هم متصل می‌شود. انقلاب اینترنت اشیا ویژگی‌های جدید و اغلب بدون کاربرد را به عجیب‌ترین اشیایی که برای ما استفاده روزمره دارند افزوده است. اما اگر قرار باشد چیزی واقعاً کارآمد بوده و در زندگی ما تغییر معناداری ایجاد کند آن چیز چه می‌تواند باشد‌؟ جواب این سؤال، سیستم جاده‌ های هوشمند است. زیرا هوشمندسازی خودروهای به هم متصل کفایت نمی‌کند.

شاید شما هم توجه کرده باشید که جاده‌ها هنوز واقعاً قدیمی و ابتدایی هستند. حفظ و نگهداری آنها گران تمام می‌شود و عمدتاًً به جز ایجاد امکان حمل و نقل زمینی کار بیشتری انجام نمی‌دهند. اما استارتاپ فناوری Integrated Roadways در کانزاس‌سیتی ایالات متحده آمریکا با رویکرد اینترنت اشیا در حال تلاش برای تغییر این وضعیت است. براساس گزارشی که در کانزاس‌سیتی استار به چاپ رسیده است، مسیر هوشمند این استارتاپ با هدف تبدیل جاده‌ها به مکان‌هایی امن‌تر و به روزتر، یعنی درخور قرن بیست و یک ابداع شده است و این هدف به کمک نفوذ فناوری هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا به خود جاده‌ها به حقیقت می‌پیوندد.

طرح مفهومی ارائه شده توسط این شرکت شامل جایگزین کردن آسفالت معمولی با انواع نوین می‌شود و طبق اطلاعات موجود در وب سایت آنها، منظور از این نوع آسفالت، ورقه‌های بتنی قابل ارتقا و کارخانه‌ای است که توانایی تشخیص وسایل نقلیه را دارا است و می‌داند آنها در هر زمان کجا هستند.

جاده‌ های هوشمند با دانستن موقعیت و سرعت حرکت وسایل نقلیه‌، می‌توانند به لحاظ نظری، خودشان اولین چیزهایی باشند که در یک تصادف واکنش نشان می‌دهنئ. همچنین می‌توانند داده‌های لحظه‌ای را درباره شرایط جاده و ترافیک جمع‌آوری کنند، به این ترتیب راننده‌ها و به ویژه اتومبیل‌های خودران قادر می‌شوند مسیری را انتخاب کنند که کارآمد‌تر و ایمن‌‌تر است. بدون شک افزایش کارایی و ایمنی از اهداف اصلی پیروان اینترنت اشیا است و تجربه رانندگی ایمن در دنیای اینترنت اشیا محقق می‌شود.

این استارت‌آپ پیش‌بینی می‌کند این سیستم بدون نیاز به اضافه کردن زیرساخت‌ها، به ستون فقرات شبکه ۵‌جی (۵G) یا شبکه وایرلس با پوشش سراسری اینترنت فوق سریع بدل شود‌. این چیزی است که با کمک انتقال داده‌ها تنها از درون شبکه فیبر‌ نوری موجود در بستر این جاده‌ های هوشمند امکان‌پذیر می‌گردد.

اما یک ذهن شکاک و پرسشگر احتمال دارد این سؤال برایش پیش بیاید؛ چرا همه این کارها لازم است؟ جاده‌ های آسفالت معمولی در حال حاضر کافی به نظر می‌رسند. وسایل نقلیه کاملاً مستقل و بی‌نیاز از راننده انسانی در زمان حال و در شرایط موجودشان از ایده خودروهای کامل فاصله زیادی دارند، اما با این حال از فناوری‌های پیشرفته فراوانی بهره‌ می‌برند، پس چرا جاده‌ها باید ماشین را از خطرات احتمالی مطلع کند؟

و اینجاست که داده‌ها اهمیت می‌یابند: یعنی اینکه چه کسی به آنها دسترسی دارد و تا چه میزانی جاده‌ های هوشمند در مورد ما اطلاعات جمع آوری می‌کنند؟ آیا قبل از رانندگی در بزرگراه باید شرایط و ضوابط را قبول کنیم؟ تیم سیلوستر، موسس استارتاپ اIntegrated Roadways می‌گوید: قرار نیست در این مسیر داده‌های شخصی جمع‌آوری شوند، ما نمی‌خواهیم بگوییم این ماشین لکسوس، متعلق به جان یا جین است بلکه فقط مدل ماشین را شناسایی می‌کنیم.

در مورد عوارض چه می‌دانیم؟ بر اساس ویدئوی دموی منتشر شده این شرکت‌، جاده‌ های هوشمند هزینه مالی خود را از طریق امکان طرف‌های سوم برای استفاده از داده‌ها و ایجاد خدمات ارزش افزوده، تأمین می‌کنند، مثلاً بیلبورد‌های تبلیغاتی هوشمند و همچنین تبلیغات مبتنی بر مکان. و این داده‌ها کجا می‌روند؟ تا کنون، پاسخ‌های واقعی برای این پرسش در دسترس نیست زیرا جاده‌ های هوشمند هنوز در حد ایده و طرح مفهمومی هستند، اما ممکن است به زودی متوجه بخشی از پاسخ به این پرسش شویم؛ بر اساس اطلاعات موجود در وب سایت این شرکت، استارت‌آپ Integrated Roadways با سازمان حمل و نقل کلرادو همکاری دارد، هرچند این ابداع هنوز در حد مفهوم باقی مانده است.

چه خوشمان بیاید چه نیاید، واقعاً به نظر می‌رسد که همه چیز به زودی به یکدیگر متصل می‌شوند و اطلاعات مربوط به شما و عادت‌هایتان را جمع‌آوری می‌کنند و جاده‌ های هوشمند مانند طرح مفهومی استارتاپ مورد نظر تنها نمونه دیگری از این تحول عظیم خواهد بود. به هر حال به چیزی بیشتر از وعده اتصال و امنیت اتومبیل‌های خودران احتیاج است تا شهرداری‌ها و دولت‌ها را متقاعد سازد تا پول نقدشان را برای عملیاتی کردن این ایده‌ها خرج کنند.

مترجم: بابک جمالی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.