چرا استارتاپی‌ها از دولتی‌ها می‌ترسند؟

عده‌ای معتقدند ورود دولت به اکوسیستم استارتاپی با رویه فعلی فاجعه‌بار خواهد بود

اظهارنظر وزیر رفاه در مورد دولت استارتاپی و صحبت‌های رییس‌جمهور در مورد حل مشکل قاچاق کالا با کمک استارتاپ‌ها، در هفته‌های اخیر موجی از انتقادها را در اکوسیستم استارتاپی به راه انداخته است. آن‌ها که در چندماه گذشته از میل شدید دولتی‌ها برای ورود به اکوسیستم استارتاپی کشور نگران شده بودند و مدام هشدار می‌دادند نباید اجازه داد فرهنگ و بدنه کُند سازمان‌ها و نهادهای دولتی به بدنه چابک و جوان استارتاپ‌ها برخورد کند، حالا می‌گویند شاهد مثال از غیب رسید! رییس‌جهور و وزیر رفاه کشور صحبت از یک چیز نشدنی کرده‌اند. دولت استارتاپی یا استارتاپی شدن دولت. آن‌ها می‌گویند این ادبیات بیش از آنکه مایه مزاح باشد نگران‌کننده است، چراکه نشانه‌ای از بیگانگی دولتی‌ها با ادبیات استارتاپی است و بیانگر این موضوع است که اگر آن‌ها بخواهند با این سطح از ناآگاهی پا به این وادی بگذارند نتیجه جز خرابی و خسران نخواهد بود.

فعالان اکوسیستم استارتاپی مقصر این ماجرا را هم وزارت ارتباطات و مدیران آن می‌دانند. آن‌ها می‌گویند وزیر جوان و معاونانش با واژه جذاب استارتاپ در حال پز دادن به هیئت دولت و گرفتن بودجه و امتیاز از آن‌ها هستند بدون اینکه دقت کنند باز کردن پای دولتی‌ها به این حوزه چه نتایج تلخی می‌تواند برای استارتاپ‌ها در پی داشته باشد. استارتاپی‌ها هشدار می‌دهند ممکن است جذابیت استارتاپ‌ها و حمایت‌هایی که این روزها ارکان مختلف دولت وعده آن را می‌دهد پای سودجویان و رانت‌طلب‌هایی که شامه قوی‌ای دارند را به این اکوسیستم مبتنی بر نوآوری باز کند. و اعتقاد دارند آنگاه است که صاحبان ایده‌های واقعی امکان رقابت با ایده‌های صوری و طرح‌های یک‌شبه و متقاضیان وام‌های چند میلیاردی را نخواهند داشت.

وزیر جوان و دیگر دولتی‌هایی که این روزها دست بقیه هیئت دولت را گرفته‌اند و در استارتاپ‌ها می‌چرخانند اما نقدها را وارد نمی‌دانند و اعتقاد دارند روند تازه‌ای در اقتصاد کشور شکل گرفته که بدون حمایت دولت امکان رشد واقعی ندارد. آن‌ها اگرچه خودشان را دلواپس‌هایی می‌دانند که نگران دولتی‌شدن طرح‌هایی چون نوآفرین و یا مداخله مخرب دولت در اکوسیستم استارتاپی هستند اما بدشان نمی‌آید که رییس‌جمهور از آمار اشتغال‌زایی استارتاپ‌ها بگوید و معاون رییس‌جمهور از استارتاپ‌ها برای حل مشکلات کشور استمداد بطلبد. نقدی که فعالان واقعی و حاضرین در میدان استارتاپ‌ها وارد می‌کنند این است که این ادبیات بوی همان ادبیات آشنای وام‌دهنده‌ای را می‌دهد که چند صباحی مفاهیم کارآفرینانه را در سخنرانی‌های ریز و درشت، به هر ضرب و زوری شده جا می‌دهد، برای سازمان‌ها و زیرمجموعه‌های دولتی و شبه‌دولتی ماموریت‌های بی‌سرانجام استارتاپی تعریف می‌کند، کارگروه‌ها و کمیته‌های تخصصی استارتاپی در وزارتخانه‌ها راه می‌اندازد، پروژه‌های ملی و فراملی استارتاپی را به محلی برای سودجویی خودی‌ها بدل می‌سازد و در نهایت یک خرابه نه‌چندان خوش‌نام از یک مفهوم به نام استارتاپ باقی می‌گذارد. این همان تصویری است که اکوسیستم استارتاپی که با قدم‌های کوچک و با وجود مشکلات مختلف داخلی و خارجی در چند سال گذشته به رشدی ارگانیک رسیده، از آن ترسیده است.

مطالب مرتبط:
1 نظر
  1. استارتاپ می گوید

    دولت استارتاپ ها رو اخرش بدبخت می کنه. پول پاشی دولت فقط ایده ها و خلاقیت رو می کشه قرار بود استارتاپ ها جامعه رو درست‌تر کنن نه اینکه دست گدایی جلوی دولت دراز کنن

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.