محمدحسن محمدی، همبنیانگذار استارتاپ پیگام: قدمها را تبدیل به سکه میکنیم
پیگام یک اپلیکیشن سلامت مبتنی بر فین تک است. یعنی افراد بر اساس قدمهایی که طی یک روز بر میدارند آنها را به اعتبار تبدیل میکنند. از آن اعتبار میتوانند در کسبوکارهای مختلف و خرید استفاده کنند؛ مثل گرفتن شارژ ایرانسل و همراه اول با پولی که از قدمها به دست آورده اند. همینطور استفاده از خدمات مالی و بیمهای یا استفاده از حملونقل عمومی در سطح شهر و استفاده رایگان از مترو. استارتاپ پیگام یکی از شرکتکنندگان بخش نمایشگاهی دومین همایش و نمایشگاه تهران هوشمند بود. به بهانه این حضور، با محمدحسن محمدی، همبنیانگذار این استارتاپ ترتیب دادهایم که در ادامه میخوانید:
پیگام از چه زمانی کار خود را شروع کرد و چه کار میکند؟
ما از اردیبهشت 95 کارمان را شروع کردیم اما دو بار شکست خوردیم؛ یکبار به خاطر مشکل قانونی به مدت 6 ماه متوقف شدیم؛ چون پیگام میخوست در بستر بلاکچین، توکن و کوینی را ارائه دهد که بحث خلق پول پیش آمد. یکبار هم به خاطر مشکل تیمی کارمان متوقف شد، از 10 فروردین 97 مجدداً تا به امروز در حال کار هستیم.
در واقع بستری را در حوزه سلامت ایجاد کردهایم؛ برای کسبوکارهایی که میخواهند در این زمینه فعالیت کنند و هزینه تبلیغاتشان را بر پایه خدمات به مشتریان واقعی خودشان بدهند و هم میتوانند مدعی باشند که دارند در حوزه سلامت فعالیت میکنند و هم مدعی باشند که راحتتر برای مشتری واقعی خودشان پروموت میشوند.
پس می شود گفت پیگام مبتنی بر بلاکچین فعالیت میکند؟
هنوز در پیگام از فناوری بلاکچین خودمان استفاده نکردهایم و در مرحله تحقیق و توسعه هستیم. اما در حال حاضر چیزی که درحال فعالیت است این است که کاربر با قدم زدن، کوین درون برنامهای دریافت میکند و میتواند وارد پذیرندهها شود. هنوز فناوری مورد استفاده ما بلاکچین نیست.
محصول شما به صورت نهایی عرضه شده است؟
نسخه اندروید پیگام منتشر شده است و قابلیت دانلود از مارکتهای مجازی را دارد.
تیم شما چند نفر است و آیا در تهران هستید؟
ما 9 نفر هستیم و دفترمان در مشهد است. استارت پیگام از بجنورد خورد، بعد به تهران آمدیم و متأسفانه با شتابدهنده هایی که با آنها کار کردیم موفق نبودیم و تصمیم گرفتیم خودمان به صورت بوت استرپ هزینهها را خودمان تأمین کنیم. پس از آن به جذب سرمایه نیاز پیدا کردیم و مجدداً به مشهد برگشتیم و توانستیم جذب سرمایهمان را هم انجام دهیم.
پیگام در حال حاضر با چه چالشی روبرو است؟
بزرگترین چالشی که در پیگام داشتیم جذب سرمایه بود که در نهایت انجام شد. متأسفانه در این حوزه ما افراد خیلی زیادی داریم که خودشان را سرمایه گذار خطاب میکنند اما درواقع اینطور نیست. از جمله وی سیهایی که وجود دارند و ادعای سرمایه گذاری میکنند. البته شاید این مشکل از سمت استارتاپها باشد که نتوانسته اند به بلوغ مورد نظر برسند تا سرمایه گذار را جذب کنند.
چالش بزرگی که استارتاپها درحال دست و پنجه نرم کردن با آن هستند بحث قانونی آن است. چون اصلاً هیچ قانونی نداریم حتی در پیگام هنوز نمیدانیم از کجا باید برایش مجوز بگیریم چون هیچ قانونی برایش تعریف نشده است.
برنامه آینده استارتاپ پیگام چیست؟
اولین برنامهای که پیگام از نظر بخش فناوری دارد این است که به سرعت از فناوری بلاکچین استفاده کند و بتواند تا سال آینده توکن خودش را ارائه دهد. از نظر کسب و کاری هم نمیخواهد تنها داخل ایران کار کند. همین حالا هم ما کاربر خارج از کشور داریم اما هنوز بازار زیادی آنجا فراهم نشده است. رویکردمان در پنج سال آینده این است که پیگام را نه تنها در داخل کشور بلکه در خارج هم داشته باشیم.
تا یک ماه آینده در زمینه بیمه هم وارد میشویم. به این صورت که افرد بتوانند با مسیرهایی که برای پیاده روی انتخاب میکنند خودشان را بیمه کنند. این اتفاق با همکاری با بیمه سامان درحال وقوع است. دربحث بیمه خرد این امکان حاصل میشود. ضمن اینکه بتوانند پرداختهای بیمهای خودشان را با پیگام انجام دهند که احتمال زیاد در مقوله بیمه عمر و سلامت قرار میگیرد.
آیا پیگام، رقیب دارد و مزیت رقابتیاش چیست؟
استارتاپهای مشابه پیگام بیشتر خارجی هستند مثل بیدواکینگ و سوئیت کوین اما از نظر شیوه کاری و نوع خدمترسانی که مبتنی بر دریافت اعتبار از سوی کاربر است با هم متفاوت است.
آیا در تیم پیگام به دلیل کار در حوزه سلامت، متخصص پزشکی یا مشابهش هم وجود دارد؟
ما سعی کردیم برای بحثهای مشاوره پزشکی بعضی از کارها را برون سپاری کنیم و از افراد فعال این حوزه استفاده کنیم. به این دلیل که هزینه زیادی برای ما داشت. اما با برخی از افرادی که در این حوزه فعال هستند به صورت پروژهای کار میکنیم. حتی در بحث الگوریتمی که پیگام محاسبه میکند.
مصاحبه و تنظیم: تمنا منصوری