تعامل استارتاپها اینبار با کتابخانه ملی
مصاحبه با اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی
در شرایطی که بسیاری از بخشهای دولتی به دنبال حل چالشهای سازمانی به کمک ایدههای نوآورانه استارتاپی هستند، سازمان اسناد و کتابخانه ملی هم تصمیم گرفته است به حوزه تعامل با استارتاپها ورود کند و از ایدههای فناورانه این اکوسیستم در جهت ارتقا سطح خدماتش بهره ببرد. در این راستا با اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گپوگفتی داشتیم. به گفته او استارتاپهایی که نوآوری و فناوری جدیدی داشته باشند و بتوانند آن را به بهترین شکل عرضه کنند، مورد حمایت سازمان اسناد قرار خواهند گرفت.
استارتاپها در چه حوزههایی میتوانند با رویکرد کمک به تحقق اهداف کتابخانه ملی وارد شوند؟
مسئولیت اصلی کتابخانه ملی، اطلاعرسانی و انتقال حافظه و لازمه انجام این مسئولیت، بهرهبرداری از تکنیکهای جدید وتکنولوژی های نوین است . اطلاعات موجود در کتابخانه ملی باید به سطح جامعه منتقل شود و در مسیر محافظت از ذخیره فرهنگی و میراث فکری جامعه، باید از ابزارهای مختلف بهره ببریم. این ابزارها علاوهبر سودآوری و منفعتآوری مادی باید منفعت فکری هم برای مخاطب داشته باشد. استارتاپها در زمینه شناسایی و ایجاد ابزارهای موردنیاز برای حفظ میراث فکری جامعه باید بهخوبی چالشها را شناسایی کنند و قادر باشند اطلاعات را به سطح جامعه انتقال دهند. از سوی دیگر باید بتوانند زمینه را برای رفع نیازهای اقتصادی فراهم کنند به نحوی که بتوانند کارآفرین این عرصه باشد . ما به عنوان سازمان در بردارنده دانش و اطلاعات، فرصت مناسبی را برای بهره برداری از نیروی جوانی و انرژی های ذخیره شده نسل جوان داریم و میتوانیم با کمک و همکاری استارتاپها از این فرصت بهترین بهره را ببریم. سازمان اسناد و کتابخانه ملی، یک سازمان خدمترسان در حوزههای علمی، پژوهشی و فرهنگی است. کتابخانه ملی بیشترین خدمات را در زمینه ایجاد فرصت برای بهرهگیری از اندیشه تولیدشده توسط اندیشمندان، دانشمندان، افراد اثرگذار و نقشآفرین طی سالیان متمادی ارائه میدهد.
چه نیازهایی در حوزه داده و کتابداری وجود داردکه نوآوری و یا نوآوری باز استارتاپها می تواند پاسخگو باشد ؟
تولید داده و اطلاعات در قالب قصهگویی، از نوآوریهایی است که جنبه عملیاتی به خود گرفته است و این نوآوریها به کمک هوش مصنوعی فراهم میشود. از دیگر این نوآوریها میتوان به انتقال اطلاعات در قالبهایی که برای افراد مسن با مشکلات بینایی قابل استفاده باشد یا تولید نرم افزارهایی که متن را ثبت، اصلاح و در نهایت تبدیل به صدا میکند و حتی توانایی خواندن بخشهایی ناخوانای آن را نیز دارد، اشاره کرد.
|
کتابخانه ملی چه امکانات و زیرساختهایی را میتواند به استارتاپها ارائه دهد؟
کتابخانه میتواند منابع اطلاعاتی و مکان فیزیکی موردنیاز را در اختیار استارتاپها قرار دهد تا بتوانند در تعامل با یکدیگر ایدههای نوینی را طرح کنند. این ایده ها باید فرصت عرضه به جامعه و کارآفرینی را به همراه داشته باشند. اصلیترین مشکل استارتاپها فضای فیزیکی است و ما سعی کردیم تاحدودی این فضا را در اختیار آنها قرار دهیم. سازمان اسناد و کتابخانه ملی با سازمان علمیوفناوری و سازمان ارتباطاتوفناوری اطلاعات تفاهم نامهای امضا کرده است و براساس این تفاهم نامه، این سازمانها حمایتهای لازم را در زمینه ایجادزیرساخت الکترونیکی وسختافزاری موردنیاز خواهند. کتابخانه ملی درحال حاضر قصد بهرهمندی مادی از این تعاملات ندارد و تنها با هدف ارائه بهتر خدمات وارد همکاری شده است اما امید است در آینده از فروش خدمات، بخشی از مخارج سازمان را تامین شود.
تعامل کتابخانه و اکوسیستم استارتاپی را در آینده چطور میبینید؟
من چشم انداز روشنی را برای این تعامل میبینم اما شرط آن اراده نسل جوان و امید به آینده است که ما سعی میکنیم این امیدآفرینی را داشته باشیم. امیدواریم نسل جوان به توانایی ها و خلاقیت های خود باور داشته باشد و بتواند منبعی موثر برای کسب درآمد و تبدیل دانش به اقتصاد باشد.