اولین فراصندوق کشور رونمایی شد

فراصندوق ستارگان، صندوقی است که بر صندوق‌های سرمایه‌گذاری دیگر، سرمایه‌گذاری می‌کند

آیین رونمایی پذیره‌نویسی و فراصندوق ستارگان روز ۱۰ آبان در نمایشگاه برکت برگزار شد.

سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و حمیدرضا امیری‌نیا، مدیر تاسیس فراصندوق ستارگان در این برنامه حضور داشتند.

در این برنامه تفاهم‌نامه‌ای در راستای تعهد به سرمایه‌گذاری در فراصندوق ستارگان امضا شد.

تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری مشترک و پذیره‌نویسی  میان دانشگاه آزاد اسلامی، فرابورس ایران، آستان قدس رضوی، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، کمیته امداد امام خمینی، معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، شرکت مخابرات ایران، همراه اول شرکت توسعه اعتماد مبین، سازمان تبلیغات اسلامی، موسسه دانش بنیان برکت،  سازمان اقتصادی کوثر و سازمان بورس و اوراق بهادر به امضا رسید.

همچنین ستاد اجرایی فرمان حضرت امام و معاونت علمی مبلع ۵۰۰ میلیارد ریال به عبارتی ۵۰۰ هزار واحد در این صندوق سرمایه‌گذاری کردند.

ستاری با اشاره به این مورد که پول نفت باعث فراموشی تاریخ تجارت، نوآوری و کشور شده است گفت: «تاکنون چند صندوق جسورانه در سازمان بورس ثبت شده اما روند آن بسیار کند است. پول نفت باعث شده که تاریخ تجارت، تاریخ نوآوری و تاریخ فناوری کشور را فراموش کنیم. پیش فرض دولت این است که مشکل اشتغال‌زایی با پول حل می‌شود. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز چند سال قبل نیز چنین کاری کرد و به مخترعان وام می‌داد تا ایده خود را به محصول برسانند اما این طرح با مشکل مواجه شد.»

وی ادامه داد: «دانشگاه‌ها را با پول نفت ساخته‌اند و دانشگاه‌ها نمی‌توانند نیروی انسانی مورد نیاز زیست بوم علم و فناوری را تامین کنند. برای رفع این مشکل باید استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان وارد میدان عمل شوند. باید ماهیت جدیدی به ثبت استارتاپ و شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور بدهیم. استارتاپ‌ها تامین کننده نیروی انسانی در زیست بوم علم و فناوری هستند پس نیرویی که استارتاپ‌ها تربیت می‌کنند حتی در صورت شکست، دوباره به کارآفرینی و نوآوری روی می‌آورند.»

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تاکید بر این موضوع که دولت توانایی سرمایه‌گذاری برای تولید محصول را ندارد،گفت: «محصول حاصل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در زیست بوم علم و فناوری است. پژوهشی که دولت در آن سرمایه‌گذاری کند منجر به تولید محصول نمی‌شود. برای تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها با مشکل مواجه هستیم.»

به گفته ستاری برای جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در اکوسیستم علم و فناوری نیاز به فرهنگ‌سازی است. او در ادامه اضافه کرد: «امروز جوانان نخبه را از دانشگاه‌ها به خارج کشور جذب می‌کنند و فردا استارتاپ‌های ما را به سرقت می‌برند. بنابراین باید زنجیره تامین مالی را هر چه زودتر در کشور راه‌اندازی کنیم و منابع مالی را در اختیار جوانان قرار دهیم.»

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری معتقد است که با پول دولتی و رانتی، نمی‌توان اکوسیستم علم و فناوری راه‌اندازی کرد و کسب‌وکار برای بخش خصوصی است و دولت تنها باید زیرساخت‌ها را ایجاد کند.

ستاری در پایان با اشاره به ایجاد فضای نوآوری در شهرها گفت: «در حال حاضر ۵ هزار متر مربع فضای نوآوری در کشور داریم و پیش‌بینی می‌شود که این عدد تا سال آینده به هزار مترمربع برسد.»

همچنین امیری‌نیا هدف از راه‌اندازی فراصندوق ستارگان گفت: «وقتی شرکت‌های دانش‌بنیان از مرحله نوپا به مرحله بلوغ می‌رسند برای ادامه راه به زنجیره تامین مالی نیاز دارند که در کشور به دلیل اقتصاد سنتی وجود نداشت. بنابراین پیشنهاد شد که این صندوق با همکاری نهادهای مختلف تشکیل شود. دو سال قبل این ایده به ریاست ستاد اجرایی فرمان حضرت امام ارائه شد و در نهایت با حمایت معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری و دانشگاه آزاد اسلامی به مرحله اجرایی رسید.

او در ادامه افزود: «هدف فراصندوق ستارگان توانمندسازی قدرت مالی صندوق‌های جسورانه است. با همکاری سازمان بورس آیین‌نامه فراصندوق در شهریور سال ۹۷ تدوین شد و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دانشگاه آزاد اسلامی در شهریور ۹۸ فراصندوق ستارگان به صورت رسمی ثبت شد.»

مدیر تاسیس فراصندوق ستارگان ضمن ابراز خوشحالی از دانش‌بنیانی شدن نهادهای اقتصادی گفت: «سرمایه فراصندوق ستارگان ۵۰۰ میلیارد تومان است و ۱۰ درصد اولیه سهم نهادهای همکار است که در نهایت به عدد ۶۵۰ میلیارد تومان رسیده است.»

در ادامه رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) یکی از مزایای فعالیت‌های دانش‌بنیانی را رفع مشکلات معشیتی مردم دانست و گفت:« نهادی باید در کشور وجود داشته باشد که بتواند تمام خطرهای سرمایه‌گذاری را در زیست بوم علم و فناوری بپذیرد. ستاد تاکنون سه صندوق جسورانه راه‌اندازی کرده که هدف از آنها خط شکنی و هموار کردن راه برای دیگر بازیگران زیست بوم علم و فناوری بوده است. باید کشور را از نظر اقتصادی به نقطه بازدارندگی رساند. ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) روزانه ۱۰۰ شغل کوچک، خُرد و خانگی را در نقاط مختلف کشور شناسایی و ثبت می‌کنند.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.