آره اینطوریاست جواد!
مچگیریهای یک کارشناس ICT در توییتر از گزارش یکساله وزارت ارتباطات
وزیر ارتباطات با انتشار گزارش عملکرد یکساله دوم وزارتخانه تحت امرش در توییتر از کاربران این شبکه اجتماعی خواسته تا با خواندن و نقد کردن این گزارش به بهبود فعالیتهای این حوزه کمک کنند. در پاسخ به وزیر، محمد مجیدی تحلیلگر حوزه ICT و مشاور پروژههای فناوری اطلاعات در یک رشته توییت به این درخواست وزیر جواب داده است. او ایرادهای ماهوی و ساختاری و البته صوری و ویرایشی جدیای به این گزارش وارد کرده و نتیجه گرفته است که گزارش عملکرد وزارتخانه عجولانه و غیرکارشناسی تدوین شده است. محمدجواد آذری جهرمی که در توییتش با جمله «آره اینطوریاست داداش» درخواست خود را مطرح کرده بود شاید فکرش را هم نمیکرد که یک کارشناس این حوزه با وقت گذاشتن آنهم بیشتر از 2 دقیقه چنین نتایجی را از گزارش عملکرد وزارتخانه ارتباطات بگیرد. حالا باید منتظر ماند و دید وزیر جوان اینبار کارانه چه کسی را قطع خواهد کرد! و اما متن رشتهتوییت مجیدی را با همان لحن محاوره توییتری اینجا بازنشر دادهایم:
وقتی دیدم آقای وزیر به صورت جدی خواستن که این گزارش خونده شه، نشستم خوندم. در همون نگاه اول، متوجه و مطمئن شدم که خودِ آقای وزیر، حداکثر همون ۲دقیقهای که خودش گفته رو وقت گذاشته برای خوندن و تأیید این فاجعه! لذا تصمیم گرفتم وقت بیشتری بذارم برای بررسیش. نوشتن این رشتوی طولانی هم به درخواست خود آقای وزیره که گفتن بهشون بگیم تا اصلاح کنن!
گزارش عملکرد یکساله دوم وزارتخانه در ۴ بعد کلی بررسی شده:
الف) ایرادات مربوط به محتوای فنی گزارش
ب) دادههای بیارزش یا بیربط به موضوع گزارش عملکرد یکساله دوم وزارتخانه
ج) غلطهای املایی پرشمار
د) مشکلات ناشی از عدم ویراستاری
ایرادات مربوط به محتوای فنی گزارش
- اساساً ضروریترین لازمه یک گزارش قابل اعتنا، که در آن به اطلاعات آماری اشاره و ارجاع شده، این است که منابع این آمارها داخلش اعلام شده باشه که متأسفانه نشده! این گزارش پُره از اطلاعات و آمارها و اعداد و ارقام، بدون منبع و سند!
- این که منبع آمار یه وزارتخونه از تعداد اپلیکیشنهای ایرانی، تعداد اپهای موجود در «کافه بازار» باشه فاجعه ست!! مدتهاست دلسوزان ICT هشدار میدن که کافه بازار پُره از بدافزار و برنامههای مخرب! اونوقت وزارت ICT ما جلو این داستانو که نمیگیره و روش نظارت مؤثر نداره هیچ،..
- میاد و از همین بازار شام، اطلاعات آماریشو استخراج میکنه!!
- در بخش «صیانت از حقوق مردم» در صفحه ۲۵ گزارش، کوچکترین اشارهای به کلاهبرداریهای رایج در اپراتورها (به ویژه در حوزه VAS) نشده که البته این صداقت تهیهکنندگان گزارش رو میرسونه و قابل تقدیره،…
- چون وزارتخونه غیر از اعلام نصفه و نیمه *800# فعالیت خاص دیگهای در جهت صیانت از حقوق مردم در این باره نکرده.
- اما جالب اینجاست که در انتهای صفحه ۲۷ و در ادامه بحث استارتاپها، به خدمات VAS هم پرداخته شده و در همون متن هم به کلاهبرداریهای رایج در این بخش و لزوم صیانت از حقوق مردم اشاره شده. اما در عمل چه کاری انجام شده؟!
-
دادههای بیارزش یا بیربط به موضوع گزارش
- این که «تعداد» کاربران تلفن همراه هوشمند در ایران بیش از سایر کشورهای خاورمیانه باشه، اساساً ارزش اطلاعاتی و آماری نداره و چیزی نیست که بشه بهش افتخار کرد!!
- ایران پرجمعیتترین کشور خاورمیانه ست و در حالت اولیه طبیعیه که بیشترین کاربر رو هم داشته باشه! اون چیزی که مهمه «ضریب نفوذ» در بین کاربرانه نه «تعداد». ایران در این زمینه جزء ۵ کشور اول خاورمیانه هم نیست!
- بسیاری از مطالب گزارش، از جمله کل مطالب صفحات ۶، ۷، ۸، ۲۸، ۲۹ و بسیاری از موارد دیگه، در عین انعکاس برخی مطالب ارزشمند، ارتباطی با موضوع گزارش که «عملکرد یکساله وزارتخونه» ست ندارن!
- علاوه بر مورد قبل که عرض شد، بسیاری از آمارهای ارائه شده مربوط به ۶ سال گذشته، ۴ سال گذشته، ۳ سال گذشته، ۲ سال گذشته و حتی مورد عجیب «از سال ۹۶ تا ۹۷» هستند! در حالی که باید طبق عنوان گزارش، عملکرد «یک سال» گذشته (از مرداد ۹۷ تا مرداد ۹۸) ارائه میشد.
اخبار اکوسیستم استارتاپی ایران در تلگرام آیچیزها دنبال کنید
غلطهای املایی
- خیلی دوستان دیگه هم در کامنتها به غلطهای املایی فراوون این گزارش اشاره کرده بودن. غلط املایی -اونم زیاد- در یه متن علمی هر چهقدر هم که شامل محتوای مفیدی باشه، باعث بیارزش شدن اون متن میشه. چه برسه به این که از طرف یه نهاد رسمی بالادستی منتشر شده باشه.
- در بررسی انجام شده بیش از ۳۰ غلط املایی (به غیر از مشکلات ویرایشی و ویراستاری) در گزارش دیده شد که نزدیک به آمار فاجعهآمیز یک غلط املایی در هر صفحه ست. لیست غلطها هم دراومده ولی به دلیل جلوگیری از اطاله بیشازحد اینجا نمیذارم
مشکلات ناشی از عدم ویراستاری
- به طرز فجیع و محیرالعقولی این گزارش که از سوی یکی از وزارتخونههای مهم کشور و توسط شخص وزیر منتشر شده از عدم ویراستاری رنج میبره! خیلی از غلطهای املایی گزارش ناشی از اشتباه تایپیه که یه ویراستار در ابتداییترین وظیفهش اونا رو اصلاح میکرد.
- اما مشکل ویراستاری نشدن گزارش فقط در غلطهای املایی منحصر نیست و موارد بسیااار دیگهای رو هم دربرمیگیره. از جمله:
– عدم یکپارچگی کلی گزارش: به وضوح از نوع ادبیات، املا، ویرایش و حتی نوع فونت مورد استفاده مشخصه که قسمتهای مختلف گزارش توسط تیمهای مختلفی نگارش شده.
- این به خودی خودش چیز بدی نیست و مرسومه، ولی بدیهیه که اگه از ابتدا «دستورالعمل نگارشی» واحد و استاندارد هم تعریف نشده باشه، آخرسر یکی باید بشینه همه چیزو یکسانسازی کنه. این کار انجام نشده.
- استفاده از حروف و فونتهای عربی مثل «ی» و «ک» در بسیاری از کلمات گزارش
- عدم استفاده از نیمفاصله در کل گزارش
- چسباندن کلمات جدا از هم: مثل «یکسو» به جای «یک سو» یا «بویژه» به جای «به ویژه»
- فاصله قبل ویرگول و نقطه در بسیاری از کلمات و جملات گزارش
- استفاده از دو ویرگول پشت سر هم!
- عدم اصلاح جهت خوانش متن (راست به چپ) در متونی که حاوی کلمات انگلیسیه. مثلاً در بسیاری از جملات گزارش که کلمه ICT اومده برای درست خوندن عبارت باید اول قسمت بعد از کلمه ICT خونده بشه، بعد خود ICT و بعد قسمت قبلش!! مثال: پاراگرافهای ۲ و ۳ صفحه ۲۵، …
- تیترهای بند ۱ و ۲ و متن بند ۲ صفحه ۲۸، تیتر و متن بند ۱ صفحه ۲۹. یا پرانتزهای سطر اول بند سوم صفحه ۳۰
- تقطیع عباراتی مثل «باکیفیت»، «پژوهشها»، «دستگاهها»، «مصرفکننده» و «بهرهمندی» به نحوی که در انتها و ابتدای دو سطر قرار بگیرن.
- استفاده از کلمات غلطی مثل «میباشد»
- عدم استفاده از علامات تنوین و همزه در کلماتی مثل «نسبتاً» یا «مؤثر»
- درج جملاتی که از نظر دستوری و ساختار زبان فارسی اشتباه هستند (به وفور!)
- جملات و عباراتی بی معنی و تقطیع شده!! (مثل پاراگراف سوم صفحه ۱۰، پاراگراف مشیر به ماده ۶۷ قانون برنامه ششم توسعه در صفحه ۱۳ و…)
- استفاده متوالی از یک فعل. مثل «میشود» در جملات طولانی و بیمعنی پاراگراف دوم صفحه ۲۵
- استفاده از جمع الجمع به سبک نوین!! «اپراتورها ها» در صفحه ۲۵
- عدم استفاده از حرف رابط «ی» در ترکیبهای اضافی منتهی به حرف الف. مثل «چالش ها حاکمیت» به جای «چالشهای حاکمیت»
- حذف افعال به قرینه فعلی بیربط. مثلاً حذف بیجای فعل سرزنش «کردن» در عبارت «سرزنش [کرده] و مورد نقد قرار داده اند» در صفحه ۲۸
- استفاده از کلمات بیربط به مقصود نگارنده. (مثلاً آیا نگارنده با معنای «ناگزیر» آشنا بوده و اینطور در متن بند ۲ صفحه ۲۹ ازش استفاده کرده؟!)
- عدم استفاده و یا استفاده بیمورد (هر دوش هست) از حروف اضافه و ربط مثل «و» و «به» در موارد متعدد
- استفاده از لوگوی «مرکز ملی فضای مجازی» به جای «شورای عالی فضای مجازی» در صفحه ۸
در مجموع، از نظر من این گزارش بیشتر از این که بخواد دفاعیه یا تبلیغی برای وزارت ICT و آقای وزیر باشه، مایه آبروریزیه!
سرشار از اطلاعات بدون منبع و سند، مطالب بیربط و غلطهای فاحش املایی و ویرایشی!
کاش همه شهروندا مثل ایشون دغدغه داشتن که بشینن و گزارشهای این وزارتخونه ها رو اینجوری تحلیل کنن. از وزیر جوان که ادعای کار علمی و پایه ای داره بعید بود این گزارش
دم اقای مجیدی گرم. باید حتی وزیر جوانی مثل آذری جهرمی هم بدونه که مردم باهوشن و هنه چی رونمی شه به شوخی و کول بازی جمع کرد. گزارش به مردم که می گید اگه اینهمه خطا داشته باشه خیلی تاسف برانگیزه
جواد رو خوب اومدین خداییش.. ولی وزیر جوان صدبرابر ارزش داره به این مدیرها و وزیرهایی که از دنیای مدرن هیچی نمی دونن. این حداقل خودش رو در معرض قضاوت ادما می ذاره. من هم گزارش و ککامل خوندم. خداییش خیلی داغون بود. جا داره جهرمی کل تیمی که این گزارش رو تهیه کرده بیرون کنه.
Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with
SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
seeing very good gains. If you know of any please
share. Kudos! You can read similar text here:
Eco blankets
It will allow you to learn new issues, see places you might have never seen earlier than and work together with individuals you may never get the chance to see again.