میثم ایجادی، بنیانگذار استارتاپ پاوان: برای کلاههای ایمنی راهحلهای هوشمندانه داریم
هوشمندسازی حملونقل یکی از عرصههای مهم و جذاب فعالیت استارتاپهای مربوط به دستگاههای متصل و اینترنت اشیا است. استارتاپ پاوان یکی از گروههای شرکتکننده در دومین همایش و نمایشگاه تهران هوشمند بود. به بهانه این حضور، با میثم ایجادی، ایده پرداز و بنیانگذار پاوان گفتگو کردهایم که در ادامه میخوانید:
پاوان چیست، از کجا شروع شد و چه میکند؟
ایده اصلی استارتاپ ما کلاه ایمنی هوشمند است. اما درواقع ما دو استارتاپ داریم به نامهای زی و پاوان. ما بعد از بررسی در مورد اینکه چرا هد تروما در کشور انقدر زیاد است یا این سؤال که چرا موتورسوارها کلاه ایمنی سرشان نمیگذارند، به ایده پاوان رسیدیم.
طبق آمار در سال 96 حدود 5500 کشته و 460 هزار نفر مجروح داشتیم، 51 درصد این افراد از کلاه ایمنی استفاده نمیکردند. سؤال جالبتر این است که چرا آن 49 درصدی که کلاه ایمنی سرشان میگذاشتند بازهم آسیب میدیدند. بررسیهای ما نشان داد مواد اولیه به کار رفته در این کلاهها قیمتهای ارزان و جنس نامرغوب ABS دارند و به طور میانگین تنها 100 هزارتومان هستند.
بر اساس مقالهای از دکتر علی رامزی، کلاه ایمنیهای متدوال به دو دلیل آسیب رسانی بیشتری دارند، یکی اینکه این جنس شکننده است و بعد از شکستن وارد جمجه میشود و دیگر اینکه اعتماد به نفس کاذبی برای موتور سوار ایجاد میکند که باعث میشود هرطور دلش بخواهد رانندگی کند. ما این کلاه را باز طراحی کردیم و آپشنهسانایی را به آن اضافه کردیم با 25 ویژگی. بعد از اینکه از 500 موتور سوار پرسیدیم چرا کلاه ایمنی سرشان نمیگذارند به ازای هر ایرادی که میگفتند راه حلی پیشنهاد دادیم.
این کلاهی که ایدهاش را دادهایم و تا حدودی هم پیش بردیم و کانسپتش را ساخته ایم درحال حاضر مقام دوم بین المللی در مسابقات کارآفرین شو را کسب کرده است. مقام اول سانباپلاس را در استان خراسان رضوی دریافت کردیم. در چند کنگره بین المللی امنیت جاده شرکت کردیم و سال گذشته در آیوتیک، مقام سوم کشور و مقام اول لیگ شرق را کسب کردیم. امسال هم با استارتاپ دیگری به نام زی شرکت کردیم که مکمل کلاه است.
این کلاه قالبیت این را دارد که علائم حیاتی راکب را میگیرد و درصورتی که حادثهای رخ دهد برای اورژانس ارسالش میکند. زی هم همین قابلیت را دارد که علائم حیاتی را دریافت میکند و به گوشی ارسال می کند و از روی گوشی دکتر ی تواند وضعیت سلامت بیمار را ردیابی کند.
آیا عرضه نهایی کلاه ایمنی هوشمند پاوان انجام شده است؟
مراحل سختافزاریاش تا 70 درصد پیش رفته است. باید از حالت MVP (کمینه محصول پذیرفتنی) خارج شویم، بعد وارد فاز صنعتی و سپس وارد مرحله تجاریسازیاش شویم.
تیم استارتاپ پاوان شما چند نفر است؟
تیم ما 5 نفر است که ساکن مشهد هستیم. تخصص تیم ما مکانیک، مهندسی پزشکی، معمار و طراح و هوش مصنوعی است.
آیا تاکنون سرمایهگذاری جذب کردهاید؟
تا امروز اتاق بازرگانی ایران سوئیس آمادگیاش را برای سرمایهگذاری آماده کرده است. دلیل عدم جذب سرمایهگذار تاکنون به خاطر تمایل ما برای بالا رفتن ارزش سهام بوده است. اما واقعیت این است که در همان اولین رویدادهایی که شرکت میکردیم سرمایه گذار جذب کردیم، اما فعلاً درحال پیش رفتن با هزینههای شخصی هستیم.
از دیگر کسانی که ابزار علاقه برای سرمایهگذاری کرده اند علی کارورز، استاد دانشگاه استرالیا است. همچنین در ستاد همگرا زیر نظر معاونت علمی فناوری رئیس جمهور هم از بین 160 استارتاپ توانستیم جز 7 مورد اول باشیم. در آنجا هم جذب شدیم، دوره ها را رفتیم، درحال حاضر هم با هاردتک وارد مذاکرده شدیم و احتمال دارد در همین شتابدهنده مستقر شویم. اما در مشهد باشتابدهنده سانبا پلاس که زیر نظر شرکت سرای آسان ایرانیان است کار کردیم.کا
به عنوان یک استارتاپ با چه چالشی روبرو هستید؟
تنها چیزی که باعث میشود سرمایهگذاران بالقوه ما پا پس بکشند قیمت تمام شده است که به نسبت بالا است. مشکل اصلی کلاههای ایمنی قیمت آنها است که در این وضعیت اقتصادی قابل توجیه نیست. وقتی یک موتور 2 تا 3 میلیون است و کلاه ایمنی هم 1 میلیون تمام میشود اقبال نسبت به آن را کم میکند.
مصاحبه و تنظیم: تمنا منصوری