از خودتان این سوالات را بپرسید
سوالاتی که برای گرفتن یک مشاور مالی باید از خودتان بپرسید
1 .چه کسی سرمایه مرا مدیریت میکند؟
مشاور حرفهای کسی است که مستقل از نظرات کارآفرین، دست به داراییهای تجارت نمیزند و بدون مشورت و با بهانههای مالی خودسرانه هزینه نمیکند. مراقب باشید که مشاور مالی مدیر پول شما نیست، بلکه شخصی واسط میان کارآفرین و سرمایهگذاران در دنیای بیرون است. او در تیم شما بازی میکند، نه در تیم بازار.
2 .سابقه مشاور مالی شما چیست؟
همیشه به سابقه شغلی و گذشته مشاوری که قصد مشورت گرفتن از او را دارید، دقت کنید. بدانید چند سال در عرصه کارآفرینی فعالیت کرده، چندبار سابقه موفقیت در کارش را داشته و با چه مشتریانی کار کرده است. هرچقدر شباهت میان شما و مشاورتان بیشتر باشد، اعتماد و تفاهم عمیقتری میانتان شکل میگیرد. برخلاف کارآفرینان جوان که معمولا سابقه ثبتشده چندانی از فعالیتها و موفقیتهای آنها وجود ندارد، مشاوران بایستی افرادی کارکشته و باسابقه باشند.
3 .چه کسی به مشاور حقوق میدهد؟
به یاد داشته باشید تنها کسی که مشاور حق دریافت دستمزدش از او را دارد، کارآفرین است. شما مشتری او هستید و به او پول میدهید، همان چیزی که عکسش در مورد کارگزاران مالی صادق است. کسانی که از هر معاملهای حق کمیسیون دریافت میکنند، مشتریان متعددی دارند و همزمان از چند منبع مالی و سرمایهای تغذیه میشوند. تعدد منابع مالی کارگزاران، گاهی رفتار آنها را دچار تناقض و از صداقت به دور میکند.
4 .آیا مشاور همیشه باید حضور فیزیکی داشته باشد؟
یکی از نکاتی که وینانز در مقالهاش در مجله فوربز به آن اشاره میکند، عدم ضرورت حضور مشاور در تمام لحظات در کنار کارآفرین است. از آنجایی که به هر صورت سود مشاور در فروش محصول است، همیشه باید در نظر گرفت که تصمیمات و نظرات او تنها منابع همفکری کارآفرین نباشند. یک کارآفرین در دنیای امروز باید همواره به چندین منبع فکری متصل باشد و تنها به مشاورش تکیه نکند. پس به زمانهای تنهای تصمیمگیری خود احترام بگذارید.
5 .آیا مشاور قانونا همواره ملزم است به نفع کارآفرین عمل کند؟
پاسخ این سوال همیشه مثبت است. سرمایه و ایده شما امانتی در دست مشاور است، پس او ملزم به سود شماست و نباید خارج از چارچوبهای کسبوکار شما عمل کند. او تا زمانی که قرارداد قانونیاش با شما ادامه دارد، بایستی به ایده کارآفرینی التزام داشته باشد و از خط قرمزهای آن عبور نکند.
درود بر آی چیزها و استارتاپ های ایرانی. به نظرم یاد گرفتن از استارتاپ ها و مدلهای موفق خارجی بهترین منتور برای استارتاپی ماست. خیلی کم تجربه ایم و باید حالاحالاها یاد بگیریم