مرهم یا نمک روی زخم

واکنش استارتاپی‌ها به تلاش‌های مدیران وزارت ارتباطات درباره قطعی اینترنت

با اینکه این روزها به شکل تدریجی اینترنت در مناطق مختلف کشور در حال وصل شدن است اما بحث‌ها پیرامون یک هفته عجیب و غریب ناشی از قطعی ارتباط با شبکه جهانی کماکان ادامه دارد. کسب وکارها و استارتاپ‌های اینترنتی که همه مراودات و معاملات تجاری آن‌ها بر بستر اینترنت تعریف می‌شود با فاصله گرفتن از شوک بزرگ اولیه در حال بازیابی خود و البته تحلیل و تفسیر ماجرایی هستند که بر آن‌ها گذشته. انتقادها به وزارت ارتباطات به بالاترین حد خود رسیده و مدیران جوان این وزارتخانه از جمله محمدجواد آذری جهرمی، امیر ناظمی و محمدجعفر نعناکار به بالاترین حد ممکن رسیده است. فعالان استارتاپی می‌گویند با اینکه تصمیم قطع کردن اینترنت را نهادی فراتر از یک وزارتخانه دولتی گرفته اما انفعال وزیر جوان و معاونانش در برابر این تصمیم و تلاش‌های قطره‌چکانی و غیرموثر آن‌ها برای بازگشت سریع‌تر به حالت اولیه، قابل‌گذشت نیست.

اگرچه بعد از چند روز سکوت معنادار، وزیر ارتباطات در یک ویدئو که در فضای مجازی منتشر کرد نشان داد که می‌خواهد هزینه‌های معنوی ایجادشده برای این وزارتخانه را در افکار عمومی به حداقل برساند و از عزم خود برای جبران خسارت‌های ایجاد شده حرف زد اما وضعیت فعلی اینترنت نشان می‌دهد که سمبه این وزارتخانه چندان زوری ندارد. امیر ناظمی، رییس سازمان فناوری اطلاعات کشور هم بعد از چند روز سکوت و البته در معرض اتهام قرار گرفتن برای ایجاد یک لیست سفید از سایت‌های مجاز خارجی، جلسه‌ای با استارتاپی‌ها ترتیب داد تا شاید بتواند همراهی و همدلی این سازمان را با وضعیت این کسب‌وکارها نشان دهد.

اما عنوان جلسه یک بار دیگر پیکان نقدها را به سوی این مدیر جوان دولتی نشانه رفت. جلسه با مضمونی تحت عنوان راهکاریابی یا مقابله با تاثیرات منفی قطع اینترنت، باعث نقدهاش شدیدی شد که تاکید داشتن به جای راهکار یافتن برای کم کردن هزینه‌های قطعی اینترنت باید فکر قطع کردن دوباره اینترنت را از کله هر فرد تصمیم‌گیرنده‌ای برون کرد. بعد هم توییت رییس سازمان فناوری اطلاعات درباره بردن لایحه‌ای به مجلس شد جنجال‌برانگیز شد. لایحه‌ای که ناظمی تاکید می‌کرد می‌خواهد برای قطع کردن اینترنت یا اپلیکیشن‌های دارای بیش از 10 میلیون یوزر قانونی بسازد تا هرکسی در هر زمانی که اراده کرد نتواند چنین کاری کند.

اما انتقادها از سوی اکوسیستم استارتاپی با این دو حرکت به حداکثر خود رسید و آن‌ها که در طی یک هفته خسارت‌های مالی و مادی و معنوی زیادی متحمل شده بودند، از این امر به تسهیل و عادی‌سازی قطع اینترنت یاد کردند و وزارت ارتباطات را به همراهی با جریانی متهم کردند که در حال آسیب زدن به زیست کسب‌وکارهای اینترنتی و ناامید و بی‌انگیزه کردن نیروهای فنی آن‌هاست. آن سوی دیگر ماجرا هم مصاحبه معاون حقوقی این سازمان با خبرگزاری مهر جنجالی دیگر به پا کرد.

محمدجعفر نعناکار در یک گفت‌وگویی که تلاش شده بود از مواضع این سازمان و منفعل بودنش در ماجرای اخیر دفاعی حقوقی کند، عنوان کرد قطع اینترنت یک کار غیرقانونی نبوده و برمبنای همین قوانین موجود می‌توان آن را حرکتی قانونی عنوان کرد. گزاره‌ای در تضاد با تلاش‌های رییسش برای لایحه بردن به مجلس و البته به‌شدت واکنش‌برانگیز از سوی فعالان زخم‌خورده اکوسیستم استارتاپی.

در چنین فضایی که نقدها و تحلیل‌ها به بالاترین درجه از حرارت رسیده؛ ما تلاش کرده‌ایم در یک رونده پای صحبت تنی چند از صاحبان و مدیران استارتاپ‌های ایرانی بنشینیم تا خسارت‌ها و زیان‌های قطع و اختلال اینترنت کشور را از زبان آن‌ها بشنویم.

نویسنده: رضا جمیلی

دیدن این نوشته‌ها نیز به شما پیشنهاد می‌شود:
با این اینترنت، استارتاپ‌ها خواهند مرد!

ناامیدی حاکم بر اکوسیستم ترمیم‌ناپذیر است

بازگشت جو بی‌اعتمادی به اکوسیستم استارتاپی

خسارت واقعی را از دولت بپرسید نه کسب‌وکارها

سود از دست رفته، مهم‌تر از زیان وارده است

اینترنت ملی، استارتاپ‌ها را آچمز کرد

رجوع به دفترچه‌های تلفن در قرن بیست‌ویکم
1 نظر
  1. btobxegjzo می گوید

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.