جنگیدن برای آخرین امیدهای باقی مانده
در آخرین نشست از سلسله نشستهای کمپین مسئولیم چه گذشت
سومین جلسه از سلسله نشستهای کمپین مسئولیم در 26 آذر با حضور فعالان اکوسیستم استارتاپی برگزار شد. محور اصلی و رویکرد این نشستها که به همت مصطفی امیری، مدیرعامل زرینپال برگزار شد، قطعی اینترنت و بررسی خساراتهایی بود که صاحبان مشاغل آنلاین متحمل شده بودند، اما فعالان اکوسیستم در مورد موضوعاتی مانند رمز پویا، محدودکردن سقف تراکنشها و… نیز صحبت کردند. هدف از کمپین مسئولیم این است که ورای گزارش اعداد و ارقام و آماری که سازمانهای مربوطه در مورد خسارات و مشکلاتی که برای صاحبان کسبوکار در پی قطعشدن اینترنت بهوجود آمد، از زبان فعالان این اکوسیستم استارتاپی بشنویم.
مصطفی امیری، مدیرعامل زرینپال در کمپین مسئولیم گفت: «متاسفانه یا خوشبختانه ما به تدبیر و امید دولت دل بسته بودیم، اما حداقل در اکوسیستم امیدی نمانده است و همه ما میجنگیم برای آن یک درصد کورسوی امیدی که وجود دارد.»
او با اشاره به فیلترینگ زرینپال، تاکید کرد: «در حال حاضر شرایط بهگونهای است سفرهها کوچک شده و 70، 80 بیزینس حالشان خوب نیست. یک تهدید یکمیلیونی کسبوکاری وجود دارد که احتمالا یک میلیون خانوار را تهدید میکند.»
مدیرعامل زرینپال تصریح کرد: «در دور بعدی گرانشدن دلار، اعداد خیلی بزرگتری را تجربه خواهیم کرد.»
امیری با اشاره به یکی از دلایل قطعی اینترنت از سوی مقامات دولتی که پیامرسانهای خارجی بود، گفت: «گزارشی داده شده مبنی بر اینکه اغتشاشات بر مبنای یک پیامرسان داخلی بوده است، پس قرار است با پیامرسان داخلی چکار کنند.»
امیری گفت: «به گفته آقای نقیپورفر اگر اسرائیل سناریو میچید برای تعطیلکردن کسبوکارها آنقدر موفق نمیشد.»
امیری در ادامه صحبتهای خود تاکید کرد: «بعد از اتفاقات اخیر بیزینس اونرها هم قصد خروج از کشور را دارند و حتی خود من نیز به رفتن فکر میکنم.»
امیری با اشاره به اینکه حقوق اساسی کسبوکارها خطقرمز است و نباید روی آنها بحثی باشد، تاکید کرد: «در شرایط امروز هم میتوان دست به اقداماتی زد و نباید سطح مطالبات را پایین بیاوریم. طبیعت کسبوکارها این است که مدلها تغییر پیدا خواهند کرد.»
|
امیر انصاری، مدیرعامل ژاکت نیز که در این نشست حضور داشت، در اینباره گفت: «امنیت باید تعریف شود، امنیت کشوری مثل چین، نیروی انسانیاش است. امنیت کشور ما هم وابسته به نیروی انسانی است. در حالی که نیروی انسانی به فکر مهاجرت است، چگونه میتوان روی این امنیت سرمایهگذاری کرد. با هیچ چیزی نمیتوان ناامیدی را جبران کرد. کشور ما حتی نمیتواند از منابع دانشگاهی و مقالههای خارجی استفاده کند، چون تحریم هستیم. درد اصلی ما این است که تمام نیروهای متخصص داخلی مهاجرت کردند و ما برای انجام پروژهای مجبوریم به یک ایرانی ساکن آلمان، ساعتی ۳۰ یورو پرداخت کنیم.»
امیر انصاری گفت:«با توجه به اتفاقات اخیر تصمیم داریم در آینده کسبوکار ژاکت را بینالمللی کنیم و اتفاقا شرایط کسبوکار در بازار بینالمللی برای متخصصان ایرانی مهیاتر است.»
او همچنین با اشاره به رمز پویا گفت: «چطور مشتری کمسواد میتواند رمز پویا دریافت کند؟»
میلاد قاسمزاده از ابرآروان هم گفت: «در روزهایی که اینترنت قطع بود به ۱۸هزار وبسایت سرویس ارائه کردیم. ۵۰۰ وبسایت بزرگ مشکل خاصی نداشتند، اما کسبوکارهای کوچک در این شرایط به نان شبشان هم محتاج بودند و چیزی برای از دستدادن نداشتند. بعضی از کسبوکارهای حتی با وصل اینترنت هم به حالت عادی برنگشتند. متاسفانه موج خروج از کشور دامن شرکت ابرآروان را هم گرفت و ۲۰ درصد از نیروهای ما مهاجرت کردند.»
همچنین هژیر مفاخری، قائممقام شرکت صباسل، در کمپین مسئولیم با اشاره به قطعی اینترنت در روزهای اخیر، گفت: «در این روزها ترافیک وبسایتهای کوچک کاملا صفر شد، اما اپلیکیشنها رشد داشتند. ۸۰درصد از درآمد ما افت کرد، خیلی از کمپینها برگزار نشد.»
او در ادامه گفت: «بسیاری از کسبوکارها منتظر تعیینتکلیف رمز پویا هستند، ظاهراً هر بانکی در این زمینه سیاست خود را در پیش خواهد گرفت.
به علت قطعی اینترنت کسبوکارهای آنلاین ۱۰هزار میلیارد تومان ضرر کردند و این موضوع به مسئله امنیتی دامن زد و افراد بیشتری را به سمت اعتراض کشاند.»
مفاخری تصریح کرد: «بعد از ایجاد ناامیدی، مشتریها کمتر اعتماد میکنند و شرایط خیلی سخت و کند به شکل نرمال آن برمیگردد. شرکای خارجی باور نمیکردند اینترنت ایران قطع شده و همین موضوع باعث بیاعتمادی آنها نسبت به کشور ما شده و دیگر ریسک سرمایهگذاری با ایران را نمیپذیرند.»
مفاخری با اشاره به اینکه ایرانیان از دانش فنی کافی برخوردارند، اظهار کرد: «از لحاظ دانش تکنیکالی متخصصان ایرانی سطح بالایی دارند.
بهعنوان مثال، ابرآروان برای ایجاد یک اکانت ساده نیاز به پیادهکردن راههای پیچیده دارد.»
قاسمزاده یکی از حضار کمپین مسئولیم در مورد خارج شدن افراد متخصص از کشور گفت: «روزبهروز به دلیل خروج متخصصان از نیروهای فنی و متخصص در کشور کم میشود و متاسفانه دانشجویان در همان مقطع دانشگاهی به فکر رفتن هستند.»
علی دشتی همبنیانگذار دفتر شما هم در رابطه با اثرات قطع شدن اینترنت گفت: «اگر اینترنت قطع شود قشر وسعی بهخاطر نبود اینترنت امنیت را بههم میزنند. آیا قرار است ما به سمت کرهشمالیشدن، برویم و مسیر اشتباه آنها که باعث بدبختی مردم این کشور شده را طی کنیم.»
او در ادامه گفت: «زمان قطعی اینترنت، دفتر شما، ۳۰درصد افت کرد و تماسهای تلفنی ما به یکسوم رسید.»
دشتی با بیان اینکه نسل بعدی، ما را خائن خطاب خواهد کرد، تاکید کرد: «جواب نسل بعدی را چه خواهیم داد. خیلی از کسبوکارها از جمله ما بهدنبال تبدیل پلتفرم به زبان انگلیسی هستیم. بیزینسهای کوچک ایرانی در هر جای دنیا میتوانند موفق باشند.»
همبنیانگذار دفتر شما با اشاره به رمز پویا گفت: «رمزیکبار مصرف در این برهه قطعا باعث افت میشود و زمان مناسبی برای این تغییر نیست. خیلی از کسبوکارها به امید وضعیت بهترهستند، ولی با این اتفاقات همچنان ناامید میشوند.»
دشتی با اشاره به ایزولهکردن کشور تصریح کرد: «اگر از اینترنت بینالمللی محروم شویم، بهنوعی کشور ایزوله میشود و اینگونه محکوم به فنا هستیم. باید امنیت ملی بهصورت شفاف تعریف شود، منظور از امنیت ملی دقیقا چیست؟»
سارا ستوده، مدیر توسعه کسبوکار اسپید هم در این باره گفت: «در روز چهارم قطعی اینترنت، تازه توانستیم توئیترمان را چک کنیم. سطح ارائه خدمات ما در روزهای اولیه به یکدهم رسید. الان هم کمبود نیروی متخصص در این حوزه را داریم، دغدغه افراد تیم این است که کدام کشور را برای مهاجرت انتخاب کنند. روز اول قطعی اینترنت، ما فقط ۵۰ دلیوری داشتیم و شرایط سختی بود، امیدوارم آن شرایط دیگر تکرار نشود، چون امید از دست رفته بهراحتی برنمیگردد.»
آروین محمدحسنی بنیانگذار بیمیتو نیز در کمپین مسئولیم تاکید کرد: «بکاند و غرامتاند وبمستر ما در حال خروج از کشور هستند. در زمان قطعی اینترنت ۷۰درصد فروش ما کاهش داشت، در دوهفته کاملا آچمز شدیم. سیستمهای بیمهای سنتی هم در آن بازه به مشکل خوردند. در کل امیدها به ناامیدی تبدیل شد.»
عادل صادقی، همبنیانگذار رایچت هم در این رابطه گفت: «یک سایت خیلی ساده غذا هم بالا نمیآمد. خیلی سایتها چون از بستر کاتد فلر استفاده میکردند نمیتوانستند سرویس دهند. در دولت یک نفر اشتباه کرده و همه، هزینه آن را پرداخت کردند. دولت با این تدابیر فعالیت کسبوکارهای آنلاین را محدود کرده و این باعث میشود اعضای تیم به سمت خارج از کشور هدایت شوند.
استفاده از رمز پویا شاید ما را به سمت کریدتکارتها ببرد. دولت از کسبوکارها خیلی فاصله دارد و در دو سمت مخالف قرار گرفتهاند.»
مطالب مرتبط را بخوانید:
به کمپین مسئولیم بپیوندیم محدود کردن سقف تراکنشها یک بازار ۲۰ میلیاردی را از بین برده است