حوالی می‌خواهد شهر هوشمند را محقق کند

مصاحبه با بنیانگذاران استارتاپ حوالی

استارتاپ حوالی از سال 94 در حوزه گردشگری و شهر هوشمند، هوشمندسازی سازمان‌ها، تجارت الکترونیک و ارائه خدمات مشاوره‌ای فعالیت خود را آغاز کرده است و هم‌اکنون در مرکز رشد کارآفرینی و توسعه کسب‌وکاری شهری تهران مستقر است. امین قریبی، مدیراجرایی، مژگان ممتاز، مدیرپروژه و حسین شعبانی، مدیرفنی و از بنیانگذاران این استارتاپ هستند. با آن‌ها به گفتگو نشستیم تا برایمان از تجربه‌ فعالیت در حوزه هوشمندسازی شهر بگویند.

حوالی را چطور معرفی می‌کنید. چه خدماتی ارائه می‌دهد؟

ممتاز: حوالی می‌خواهد در گام اول تامین بخشی از نیازهای ضروری شهروندان را که مرتبط با سازمان‌های دولتی است، تسهیل کند. سازمانی مثل شهرداری مطابق با چارت تعریف شده باید 300 خدمت برای شهروندان ارائه دهد که ما می‌توانیم بین 10تا20 خدمت را که بیشتر در ارتباط مستقیم با مردم و شهر است، مدیریت و ارتباطات را تسهیل کنیم تا مردم بتوانند اثربخشی خود را در بحث‌های فرهنگی، محیط زیستی و حمل‌نقل، بهداشتی و درمانی شهر ببینند، پیگیری کنند و درنهایت هم‌افزایی در رفع مشکلات و معضلات شهری ایجاد شود.

بیشتر مواقع شهروندان از رویدادهای رایگان، جشنواره‌ها، فراخوان‌ها و اخبار موجود در سازمان‌ها که در فرهنگ‌سازی و ارتباط با مردم شهر موثر است به‌خوبی مطلع نمی‌شوند، ما سعی کردیم بر روی اطلاع‌رسانی این اخبار هم بیشتر تمرکز کنیم.

از سوی دیگر با توجه با اینکه بسیاری از شهرهای کشور بواسطه صنایع‌دستی و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی پتانسیل لازم برای تبدیل شدن به برندینگ داخلی و بین المللی دارند بخش گردشگری حوالی سعی کرده، خدماتی را برای کمک به برندینگ این شهرها نیز ارائه دهد. برای مثال کلیه خدماتی را که گردشگران داخلی از لحظه آغاز سفر تا انتها و گردشگران خارجی از لحظه ورود به کشور تا خروج از کشور، نیاز دارند یا از طریق تعامل با استارتاپ‌های دیگر و یا به کمک پلتفرم خودمان به آن‌ها ارائه می‌دهیم.

در گردشگری برای رزرواسیون بلیط با علی‌بابا تعامل کردیم و برای حمل‌ونقل داخلی با تپ‌سی در حال مذاکره هستیم ولی در نهایت ما خدمات استارتاپ‌ها را به همراه ارزش‌افزایی خودمان به گردشگران ارائه می‌دهیم. علاوه‌بر این استارتاپ ما، زمینه‌ای را برای ارائه تبلیغات هوشمند  و مشاوره در زمینه هوشمندسازی به سازمان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و کسب‌وکارهای محلی با هزینه‌های مناسب‌تر فراهم کرده‌است. در واقع حوالی به دنبال تحقق شهروند هوشمند ، تسهیل ارتباط شهری و دسترسی‌پذیری است.

فرآیند ارائه خدمات شما به چه صورت است؟

قریبی: پلتفرم ما در قالب وب اپلیکشین و برای نسخه‌های ios و اندروید و برای گردشگران خارجی هم به‌راحتی قابل استفاده است. اما در گام اولیه بیشتر در قالبB2B با سازمان‌ها و شرکت‌ها در ارتباط هستیم.

در 5سال آینده بازار شهر هوشمند دوبرابر خواهد شد. گردشگری هوشمند از سال 2018 در اروپا مطرح شده است و ما به‌صورت همزمان مانند ایده‌‌های نمونه‌های خارجی در حال فعالیت هستیم. زیرساخت‌های مربوط به شهر دیجیتال را دولت باید ایجاد کند اما در مورد شهر هوشمند نه. در کشورهای پیشرفته تحقق شهر هوشمند به‌کمک شهروندان صورت می‌گیرد و شهروند هوشمند قلب شهر هوشمند است اما در کشور ما  فرهنگ و درک درستی از شهر هوشمند در وجود ندارد.

 تا امروز حوالی چه تعداد کاربر داشته است؟

قریبی:  تیم ما در سال 96 موفق به دریافت پذیرش پارک‌ علم‌وفناوری شد اما حمایت‌های لازم صورت نگرفت و در نهایت در پارک مستقر نشدیم . در سال 97 چند رویداد و نمایشگاه شرکت کردیم، مقام‌هایی را بدست‌آوردیم،  نسخه اولیه حوالی را در کافه بازار منتشر کردیم و 100 نفر کاربر داشتیم ولی به‌دلیل عدم مقیاس‌پذیری کار را  متوقف کردیم.

از ابتدای امسال مجدد کار را شروع کردیم اما با توجه  به مطرح بودن تحریم‌های ios، نسخه pwa را بالا آوردیم. به این دلیل که ما در لایه زیرساخت کار می‌کنیم، فعلا خیلی بر روی جذب کاربر تمرکز نداریم. شهرهای پیشرفته دنیا، مدت زیادی است که مفهوم شهر دیجیتال را پشت سرگذاشته‌اند اما ما در ایران هنوز بر روی تفاوت شهر هوشمند و شهر دیجیتال مانده‌ایم.

از ابتدا جذب سرمایه داشته‌اید؟  

قریبی: از سال 94 که فعالیت را آغاز کردیم با سرمایه شخصی بوده‌است. حدود 1ماه است برای جذب سرمایه اقدام کرده‌ایم.

به نقطه سربه‌سر رسیده‌اید؟

قریبی: خیر. بعد از جذب سرمایه، 13 ماه طول خواهد کشید تا به نقطه سربه‌سر برسیم.

پلن درآمدزایی شما به‌چه صورت است؟

ممتاز: در فاز توسعه پلن‌های درآمدی متفاوتی خواهیم داشت. بخشی از درآمد ما از طریق جذب توریسم و خدماتی که به توریسم ارائه می‌دهیم و ارائه مارکت پلیس‌های هوشمند به فعالان حوزه گردشگری مانند آژانس‌های گردشگری، هتل‌ها و بیمارستان‌ها تامین خواهد شد.

بخش از درآمد از طریق تبلیغات هوشمند و حق عضویت دریافت شده از گردشگران خارجی و ارائه مشاوره‌های بیزنسی به کسب‌وکارهای محلی برای فروش و رونق بیشتر تامین می‌شود. به‌علاوه حق کمیسیونی  هم در قبال معرفی استارتاپ‌ها از آن‌ها دریافت خواهیم کرد.

چالش‌های فعالیت در اکوسیستم استارتاپی ایران را چه می‎‌دانید؟

ممتاز: در 5سال آینده بازار شهر هوشمند دوبرابر خواهد شد. گردشگری هوشمند از سال 2018 در اروپا مطرح شده است و ما به‌صورت همزمان با ایده‌‌های نمونه‌های خارجی در حال فعالیت هستیم. زیرساخت‌های مربوط به شهر دیجیتال را دولت باید ایجاد کند اما در مورد شهر هوشمند نه.

در کشورهای پیشرفته تحقق شهر هوشمند به‌کمک شهروندان صورت می‌گیرد و شهروند هوشمند قلب شهر هوشمند است اما در کشور ما  فرهنگ و درک درستی از شهر هوشمند در وجود ندارد. ما تلاش زیادی در زمینه ایجاد بستری برای درک تمایز بین مفهوم شهر هوشمند و شهر دیجیتال برای بخش‌های دولتی و خصوصی انجام دادیم و تمام هزینه‌های پژوهش در این زمینه را خودمان متقبل شدیم. درکشور حتی بعد از امضای سند چشم‌انداز، بودجه پژوهشی خاصی به استارتاپ‌ها تعلق نمی‌گیرد و در نهایت باز هم در اختیار بخش‌های دولتی قرار می‌گیرد.

برای چالش‌های گفته‌شده راهکاری هم دارید؟

ممتاز: ما سعی کردیم با ایجاد حس رقابت میان شهرداری‌های شهرهای مختلف  به تحقق سریع‌تر شهر هوشمند کمک کنیم. در شهرهای کوچکتر پیاده‌سازی شهر هوشمند راحت‌تر انجام می‌گیرد. حرکت به سمت شهر هوشمند نشات گرفته از افزایش جمعیت، توسعه شهرنشینی و مدیریت شهری است. تمام شهرها در نهایت مجبورند سراغ مدیریت شهر هوشمند بروند و کشور ما هم از این قاعده مستثنا نیست.

انتظار شما از دستگاه‌های دولتی و سرمایه‌گذارهای داخلی چیست؟

ممتاز: در وهله اول تسهیل فرآیند دریافت مجوز و اعمال حمایت‌های لازم برای تحقق شهر هوشمند . به‌علاوه دستگاه‌های دولتی تدابیری برای تامین بودجه فاز تحقیق و توسعه موردنیاز برای ورود به بازار به‌خصوص تکنولوژی‌های جدید را در نظر نمی‌گیرند، از استارتاپ‌هایی که به بخش نوآوری ورود کرده‌اند و نیاز به بازارسازی دارند حمایت لازم صورت نمی‌گیرد. بخش خصوصی و سرمایه‌گذارها هم به نوآوری داخلی اعتقادی ندارند و به‌طورکلی در کشور حمایت‌های لازم برای پیاده‌سازی ایده‌های بومی وجود ندارد.

مطالب مرتبط:

گفت‌وگو: بنت‌الهدی فالنجی

۱۰ نظرات
  1. امکانات مدارس تیزهوشان می گوید

    Perfectly indited content material, thankyou for information .

  2. دبیرستان ماندگار البرز می گوید

    Perfectly indited subject matter, thanks for information. “The last time I saw him he was walking down Lover’s Lane holding his own hand.” by Fred Allen.

  3. سامانه رتبه بندی معلمان می گوید

    Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

  4. Hey! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

  5. about gossips and net and this is really irritating.

  6. I’m not sure why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  7. Wow, great blog article.Thanks Again. Keep writing.

  8. Appreciate it for all your efforts that you have put in this. very interesting info .

  9. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  10. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit acquainted of this your broadcast offered shiny clear concept

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.