بیانیه جشنواره وب و موبایل: مداخله در استارتاپ‌ها را متوقف کنید!

جشنواره وب خواسته در حوزه‌هایی چون VOD، گردشگری، بلاکچین و سلامت آنلاین دولتی‌ها و نهادهای حاکمیتی از مداخله در استارتاپ‌ها دست بکشند

سرانجام پس از نزدیک به یک سال برنامه‌ریزی و فعالیت تیمی در قالب جلسات آنلاین و فرآیندهای مجازی، با برگزاری آیین اختتامیه و اعلام برندگان نهایی هر گروه، جشنواره وب و موبایل ایران در دوره سیزدهم به پایان رسید.
این دوره بنا بر تصمیم شورای سیاست‌گذاری جشنواره وب و موبایل ایران و با توجه به پروتکل‌های مرتبط با کرونا و با هدف حفظ سلامت علاقمندان وب و موبایل ایران، به صورت کاملا مجازی و رایگان برگزار شد.

احرام‌پوش: حاکمیت به استارتاپ‌ها کمک کند

میلاد احرامپوش، بنیانگذار جشنواره وب و موبایل ایران درباره این دوره از جشنواره گفت: خوشحالم که سیزدهمین سال جشنواره وب و موبایل ایران در سلامت کامل برگزار شد. هدف ما برگزاری این دوره با حفظ سلامتی تمامی شرکت‌کنندگان بود و خوشبختانه استقبال بسیاری خوبی هم از جشنواره‌ی امسال صورت گرفت. امسال شاهد حضور بیش از ۲۵۰۰ استارتاپ بودیم که در بین آن‌ها، کسب و کارهای نوپای بسیار خوبی دیدیم. سال ۹۹ به ما ثابت کرد که چه قدر حضور کسب و کارهای نوپا در شرایطی که افراد باید از حضور غیرضروری خود در جامعه بکاهند، اهمیت دارد و امیدواریم که دولت و حاکمیت نیز به استارتاپ‌هایی که در این روزها، در کنار مردم بودند، اهمیت قائل شود.

الفت‌نسب: ابهامات درباره سال دیگر پابرجاست

در ادامه رضا الفت نسب، دبیر اجرایی جشنواره‌ی وب و موبایل ایران درباره‌ سیزدهمین سال این جشنواره گفت: آخرین دوره جشنواره وب و موبایل ایران در قرن سیزدهم را در حالی پایان می‌بریم که واقعاً هنوز نمی دانیم آیا در سال آینده دوباره می توانیم در کنار هم بنشینیم و دیدارها را تازه کنیم یا نه. به هر روی جشنواره سیزدهم در فضای غبارآلود کرونایی آغاز به کار کرد و امروز با زحمات فراوان تیم اجرایی به پایان رسید. نکته حائز اهمیت این دوره از جشنواره حضور کم سابقه کسب و کارها نوپا در بخش های مختلف بود که اندکی بارقه امید برایمان آفرید. روزهای سختی را گذراندیم اما همچنان به آینده پیش رو امیدواریم. امیدواریم جشنواره وب و موبایل سفیری شایسته برای انتقال این امیدواری باشد.»

رضا جمیلی: سال عجیبی بود…

رضا جمیلی دیگر عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره وب و موبایل هم با اشاره به وضعیت خاص سال ۱۳۹۹ برای زندگی مردم سراسر جهان از جمله ایران که با موج‌های متعدد همه‌گیری کرونا روبه‌رو بود گفت: «اصولا در سالی که بسیاری از کسب‌وکارها چه آنلاین و چه غیرآنلاین به تعطیلی کشانده و تقریبا تمامی رویه‌ها و برنامه‌ریزی‌های اقتصادی و اجتماعی بلندمدت کن‌فیکون شدند باید خوشحال بود که هنوز می‌توان از جشنواره و انگیزه‌های رقابت صحبت کرد. سال سختی بود اما به نظر می‌رسد با آمدن واکسن‌، اندک روزنه‌هایی از امید پیدا شده است. جشنواره امسال در تاریخ صنعت و اقتصاد وب و موبایل کشور به عنوان یک دوره خاص به یاد آورده خواهد شد. باید گفت با وجود این دوره سخت و خاص، استقبال از جشنواره و حضور کسب‌وکارهای اینترنتی و استارتاپ‌های مختلف در آن، بسیار قابل‌توجه بود. جشنواره وب و موبایل، برند اقتصاد دیجیتال کشور شده و باید تلاش کرد در هر شرایطی چراغ آن را روشن نگه داشت.»

شلیله: چند وزارتخانه یک‌تنه جلوی استارتاپ‌ها ایستاده‌اند!

در پایان شایان شلیله، بنیانگذار جشنواره وب و موبایل ایران از تجربه‌ی خود در برگزاری سیزدهمین سال جشنواره و آینده‌ی آن گفت: تجربه برگزاری امسال جشنواره واقعا تجربه ای متفاوت بود. از طرفی برگشتیم به سه سال اول جشنواره که هیچ رویدادی نداشتیم و فقط فرایند های داوری و اعلام برندگان آنلاین بود. از طرفی با توجه به برگزاری ۹ مراسم بزرگ در ۹ سال گذشته به شدت فضای نبودن کنار هم‌دیگر احساس میشد.

اما در نهایت با این همه مشکل تلاش کردیم که بتوانیم رویدادی را با توجه به ظرفیت ها و توانمندی های اکوسیستم داشته باشیم. اما مشکلات زیادی داشتیم اینکه این اکوسیستم واقعا پخته و بالغ نیست. اینکه واقعا افراد مهم و بزرگ از ایران رفته‌اند. اینکه وضع اقتصاد به میزانی خراب است که استارتاپ‌های کوچک و متوسط و چه بسا بزرگ‌ها شرایط مالی خوبی ندارند. در هر صورت این اکوسیستم به سمتی نرود که نه منافع بخش خصوصی تأمین شود و نه دولت به اهداف خود در تحقق اقتصاد دانش بنیان برسد و در تولید ملی نتوانیم به دانش و تکنولوژی دل خوش کنیم. فشارها در گذشته فقط فیلترینگ و نگرانی های امنیتی بود، اما امروز در همین دولت چند وزارتخانه یک تنه جلوی پیشرفت امور ایستاده‌اند یا هر روز با یک آیین نامه و بخشنامه تیشه به ریشه آینده این کشور می‌زنند.

این هم فقط از روی ناآگاهی و ترس از مواجه شدن با واقعیت و فناوری و تکنولوژی است. واقعا امیدوارم در دولت بعدی داستان ما داستان هر روز دریغ از پارسال نباشد و واقعا یک روزنه امید در کل دولت ببینیم. نه باز فقط دل خوش کنیم به معاونت علمی و وزارت ارتباطات که پیشرو هستند.»

جشنواره و وب و موبایل ایران در پایان سیزدهمین دوره خود به رسم هر سال بیانیه‌ای را منتشر کرد که به شرح زیر است:

در حالی به روز‌های پایانی سال ١٣٩٩ و به تعبیری پایان این قرن خورشیدی رسیده‌ایم که هم‌‌زمانی بحران‌های جهانی هم‌چون کرونا و فزاینده شدن تصاعدی فشارها بر معیشت و اقتصاد مردم، اکوسیستم بزرگ آنلاین کشور را هم با چالش‌ها و البته در مواردی با فرصت‌های بزرگی روبه‌رو کرده است.

تحولاتی که باعث شد تا امسال تمامی فرآیندهای سیزدهمین جشنواره‌ وب و موبایل ایران، هم‌زمان با تحولات ناگزیر سبک زندگی همگان، به شکل آنلاین و به دور از دیدارهای معمول و خاطره‌ساز این جشنواره برگزار شود. این دگرگونی در شیوه‌ هماهنگی، اجرای فراخوان‌ها و حفظ ارتباطات باکیفیت رسانه‌ای و عملیاتی با تمامی ذی‌نفعان اکوسیستم آنلاین ایران، اصلی‌ترین اهتمام دبیرخانه‌‌ برای روشن ماندن چراغ باسابقه‌ترین رویداد مستقل این زیست‌بوم تلاشگر بوده است.

شورای داوران سیزدهمین جشنواره‌ وب و موبایل ایران، با ارج نهادن به تعهد و باور حرفه‌ای تمامی کسب‌وکارهایی که در فشار طاقت‌فرسای ناشی از شکاف‌های عرضه و تقاضای انواع کالاها و خدمات، برای بقا و تداوم زنجیره‌ی ارزش‌آفرینی و خدمت‌رسانی به ایرانیان کوشیده‌ و دوشادوش کادر درمان در این نبرد نابرابر ایستادند، با یادآوری چند نکته‌ مهم منتج از فرآیندهای ارزیابی مردمی و تخصصی رقابت‌‌کنندگان جشنواره، به استقبال اعلام آرای نهایی این دوره از جشنواره می‌رود:

۱. قرنطینه‌ ناشی از شیوع ناگهانی کرونا در یک سال گذشته، اگرچه بسیاری از هم‌وطنان ما را با مصیبت‌ها و اندوه فراوان مواجه کرد و منجر به تعطیلی یا کاهش درآمد بسیاری از کسب‌وکارها شد اما اکوسیستم آنلاین را هم با شتابی ناگزیر و ناگهانی به سوی افزایش توان ارائه‌ی خدمات و کمک‌ به حفظ پروتکل‌های بهداشتی در کشور مجهز‌تر کرد؛ گسترش تقاضا و خرید اینترنتی از سوی شهروندان، ضرورت آنلاین شدن طراحی خدمات و زنجیره‌ی تامین را بیش‌تر از پیش یادآور شد و اکنون، حضور بسیاری از استارتاپ‌ها و کسب‌وکارهای برآمده از شهرها و روستاهای کوچک در جشنواره سیزدهم و مرکزیت‌زدایی از دسترسی عادلانه به پهنه‌ی رقابت‌ها، دستاورد‌ باارزشی است که بخشی از آن مرهون تغییر در مختصات اقتصاد و زندگی ایرانیان در سال سخت کرونا بوده است.

رگولاتور همکاری کند

۲. اقبال روبه‌رشد استارتاپ‌ها به فعالیت در پلتفرم‌ها و بازارگاه‌ها در مسیر تحولات و توانمندسازی کسب‌وکارها، نشان می‌دهد که همراهی نهادهای بالادستی سیاستگذار، رفع موانع قانونی و صنفی و نیز، راهکاریابی برای تضاد منافع در لایه‌ی رگولاتوری، به چابک‌تر شدن ارائه‌ی خدمات به مشتریان نهایی و تسهیل چرخه‌ی کار و درآمد در کشور خواهد انجامید؛ شکی نیست که در کوران تحریم‌هایی که در نهایت زندگی مردم را نشانه رفته‌اند و اجرای چارچوب‌های مالی و بانکی جدید جهانی و ملی، این حمایت برای بقا و رشد ضروری‌‌تر هم شده است.

استارتاپ‌ها تولیدمحتوای باکیفیت را جدی بگیرند

۳. با وجود افزایش فعالیت‌های کسب‌وکاری در فضای مجازی، هم‌چنان می‌بینیم که اختصاص منابع بیشتر به تولید محتوای تخصصی باکیفیت، طراحی کاربردپذیر تجربه و رابط کاربری، رعایت حقوق مالکیت فکری و منافع مادی و البته، نگارش درست زبان فارسی در وب‌سایت‌های مختلف اعم از کسب‌وکارهای دولتی و خصوصی، ضرورتی‌ست که در اولویت‌های بسیاری از مدیران برندها و مالکان کسب‌وکارها هنوز هم دیده نمی‌شود.

عدم توازن حضور آنلاین‌ها در حوزه‌های مختلف

۴. رشد چندبرابری حضور رقبا در برخی گروه‌ها در جشنواره‌ی امسال در کنار کاهش استقبال از برخی رده‌های رقابتی، می‌تواند ریشه‌ها و تفسیرهای متفاوتی داشته باشد؛ شورای داوران سیزدهمین جشنواره‌ی وب و موبایل ایران، همواره رصد تحولاتی از این دست را در کنار دریافت و تحلیل دایمی بازخوردها از نخبگان و چهره‌های نام‌آور اکوسیستم استارتاپی ایران، ماندگارتر و مهم‌تر از اعلام برگزیدگان می‌داند.

تحریم‌ها و مصائب آن برای آنلاین‌ها

۵. اتکا‌ی بسیاری از برندهای بزرگ داخلی و خارجی به سرویس‌های ایرانی در شرایط تحریم نشان می‌دهد که تلاش سازنده‌ی بازیگران اکوسیستم در به‌کارگیری فناوری روزآمد، هوش مصنوعی و خروجی‌های داده‌محور برای ترسیم نقشه‌ی راه و طبعا توسعه‌ی تحقیقات بازار برمبنای آینده‌پژوهی و برنامه‌ریزی درازمدت، با کمک سرمایه‌گذاران و تسهیلگران، می‌تواند به هم‌افزایی و قوی‌تر‌ شدن تمام اجزای این‌ زیست‌بوم بیانجامد. اگرچه که نباید در کنار تحسین این تلاش‌ها، خواست و مطالبه عمومی جوانان و سرمایه‌گذاران این عرصه برای رفع این محدودیت‌ها و تحریم‌های ظالمانه را متذکر نشد. محدودیت‌هایی که با محروم کردن اقتصاد دیجیتال ایران از دسترسی به دستاوردهای جهانی و بازار آنلاین بین‌المللی، سقف این زیست‌بوم را کوتاه‌تر از آنچه که شایسته آن است کرده.

سرعت‌گیرهای استارتاپ‌ها، از گردشگری آنلاین تا بلاکچین

۶. فعالان این عرصه در سال ۱۳۹۹ در کنار تمام مصیبت‌ها و گرفتاری‌های طبیعی و اقتصادی؛ باز هم شاهد فشارهای فزاینده بخش‌هایی از بدنه غیرخصوصی اقتصاد کشور بر کسب‌وکارهای آنلاین بودند. رویه‌ای که متاسفانه سال به سال فشار بیشتری را بر پیکره در حال رشد کسب‌وکارهای اینترنتی کشور وارد می‌کند و دست در دست برخی سیاست‌گذاری‌های نادرست به یکی از موانع رشد آن تبدیل شده است. حوزه‌هایی چون سلامت آنلاین، VOD، لجستیک و ارسال مرسوله‌های اینترنتی، بلاکچین، گردشگری آنلاین و … کماکان با تصمیم‌های نادرست و مداخله‌ وزارتخانه‌های دولتی یا سازمان‌ها و نهادهای شبه‌دولتی و حاکمیتی مواجه‌اند و بخش زیادی از تلاش‌های اکوسیستم آنلاین کشور در این حوزه‌ها با موانعی از این دست، هدر می‌رود. فیلترینگ، نگاه امنیتی به کسب‌وکارهای نوآور، خلا سیاست‌گذاری توسعه‌گرا و ناآشنایی برخی نهادهای نظارتی با مختصات این زیست‌بوم، کماکان از چالش‌های اساسی کسب‌وکارهای آنلاین ایران در سال ۱۳۹۹ بوده است. چالش‌هایی که فعالان این عرصه، این سال پرچالش را به امید برطرف شدن آ‌ن‌ها در سال پیش‌رو به پایان خواهند رساند و امید دارند سال ۱۴۰۰ آغاز دوره‌ای روشن برای زندگی و اقتصاد مردم و مبدایی تازه برای شکوفایی ظرفیت‌های وب و موبایل کشور باشد و رگولاتوری این حوزه متناسب با سرعت رشد کسب‌وکارهای آن خود را به‌روز و کارآمد کند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.