عرضه کوینبیس در بورس آمریکا چه پیامی برای بورس ایران دارد؟
بعد از شروع روند نزولی بازار بورس ایران، سرمایههای زیادی به سمت بازار ارزهای دیجیتال روانه شد. تا جایی که نمایندههای مجلس از دولت خواستند جلوی خروج سرمایه از بورس و هدایت آن به بازار رمزارزها را بگیرد. اما همیشه گفتهاند سرمایه جایی میرود که بتواند ارزش افزوده ایجاد یا حداقل ارزش فعلیاش را حفظ کند.
با اینحال فشارهایی روی کسبوکارهای مرتبط با ارزهای دیجیتال زیاد شد و در اقدامی پیشدستانه شاپرک دستور انسداد برخی درگاههای پرداختی را داد. صاحبان کسبوکارهای پلتفرمی هم با موجی از درخواستهای برداشت و خروج سرمایه مواجه شدند. اما سوال اینجاست؛ این سرمایهها کجا رفت؟ قطعا به بورس برنگشت. یا به دیگر داراییها تبدیل و یا به سمت پلتفرمهای خارجی ارزرمزها هدایت شد.
اما در روزهایی که در ایران درباره بود یا نبود رمزارزها صحبت میشود و بورس و بازارهای سرمایه از خطرات این فضا میگویند بورس آمریکا، سهام بزرگترین پلتفرم معاملات رمزارزها در
آمریکا یعنی کوینبیس را به نمادهای معاملاتی خود اضافه کرد. کوینبیس هم مثل اکسچینجهای اکسیر و نوبیتکس و والکس ایران است که این روزها ایرانیها در آنها فعالیت میکنند. البته بسیار بزرگتر و با عمق بازار بیشتر. بازارهای متنوعی از ارزهای دیجیتال را دارد و یکی از مهمترین پلتفرمهای دنیاست. معمولا هر ارز دیجیتالی که در کوینبیس لیست میشود شاهد رشد چند برابری است. این بازار بعد از بایننس چین، در رتبه دوم صرافیهای بزرگ دنیا قرار دارد.
نکته این است که کوینبیس هم قطعا یکی از رقبای بورس آمریکا به شمار میرود. هم حجم معاملات چشمگیری دارد و هم 24 ساعته است. اما در برابر این رقیب خطرناک و قدرتمند، واکنش مسئولان آمریکایی و گردانندگان بورس آمریکا این نبود که در سنا از دولت بخواهند آن را کنترل یا فیلتر کند! درعوض آنها به خوبی قدرت و مقبولیت بازار رمزارزها را درک کردهاند و نگاهشان به نمودار رشد کوینبیس و پلتفرمهای مشابه از جمله بایننس است که میتواند بخش زیادی از سرمایه آمریکاییها را در خود جای دهد.
سیاستگذار آمریکایی نه تنها به بهانه رگولاتوری و خروج سرمایه و … مانع رشد کوینبیس نشده بلکه با آغوش باز کسب و کاری را پذیرفتند که رشد چند صد درصدیاش نظرها را جلب کرده و حالا بورسیهای آمریکا هم میتوانند از رقیب سرسخت خودشان سود ببرند.
این اتفاق باید برای بورس و مسئولان ما بینشی را ایجاد کند که حتی اگر جایی تهدیدی را حس کردند به جای بگیروببند و تصمیمات لحظهای که منجر به سرخوردگی نوآوران یا فرار سرمایه به خارج از کشور میشود؛ با کارشناسان این حوزه مشورت کنند، بشنوند و راهحل ها اصولی را به کار گیرند. فضای نوآوری همواره از قوانین جلوتر بوده و در این مسیر تلاش برای عقب کشیدن نوآوری به بهانه قانونگذاری یا الزامات قانونهای قدیمی، خطای بزرگی است.
عباس عینعلی