سود از دست رفته، مهمتر از زیان وارده است
یادداشتی از رضا قربانی، سردبیر راهپرداخت
در بحث قطعی اینترنت اخیر چند نکته مورد نظر است، یکی ضرری که وارد شد یعنی هزینهای که برای محصول انجام شده و این هزینه منجر به کسب درآمد نشده. دیگری خسارات مالی کلی وارده به کسبوکارها که در اثر قطعی اینترنت تا کنون حدود 2500 میلیارد تومان برآورد شده است. کسبوکارهای زیادی هزینه کردند اما درآمدشان سوخت شده این کسبوکارها مانند دولت به بودجه زیادی دسترسی ندارند و به طور مستقل عمل میکنند.
از طرفی وقتیکه به راحتی به مدت 10 روز اینترنت را قطع میکنند، ما دیگر نباید از کسبوکارهای خود انتظار رقابت در سطح دنیا را داشته باشیم. علاوهبراین اینترنت فقط شبکههای اجتماعی، وبسایت و رسانههای خبری نیست. اینترنت یک پلتفرم است.
این عدد2500میلیارد تومان در واقع هزینهای بوده که به درآمد منجر نشدهاست. اما نباید علت اصلی قطعی اینترنت را از یاد برد. در ابتدا بحثی نظیر یارانهها،گرانی بنزین و مدیریت مصرف مطرح بود و در انتها به قطعی اینترنت ختم شد، مصداق واقعی ضربالمثل درست کردن ابرو وکور کردن چشم اتفاق افتاد.
باید گفت موضوع خیلی فراتر از 2500میلیارد خسارت مالی است. در بورس، سرمایهگذاری و اقتصاد علاوه بر ضرر، سود از دست رفته مهمتر است، از دست رفتن منفعتهای بزرگ به مراتب دردناکتر از ضرر وارده است.
امروز در دنیا در رابطه با دسترسیپذیری اینترنت مسئله بر روی صدم و هزارم است و این دسترسیپذیری هر روز در حال افزایش است، اما در کشورما اینترنت پایدار هم حدود7-8 روز از دسترس خارج میشود.
اگر اتفاقات اخیر و خسارات وارده را صرفا در حد چند استارتاپ و کسبوکار کوچک خلاصه کنیم ظلم به مسئله است، خیلی از سنتیترین کسبوکارها که از اینترنت استفاده میکردند، زیانهای بزرگی متحمل شدند.
از سوی دیگر طبق گفته برخی در شرایط موجود برای انتقال فایلها، عکس و اطلاعات میان افراد شبکه ملی اطلاعات کفایت میکند، مشکل بزرگ این افراد این است که فقط کاربردهای ظاهری آن را درنظر میگیرند و جنبههای عملیاتی اینترنت را درنظر نمیگیرند.