جرم پیمنت ۲۴ چه بود؟
محکومیت بنیانگذار پیمنت 24 به 23 ماه زندان
سهیل شهیدی یا آنطور که رسانههای خارجی گزارش دادهاند سجاد شهیدیان، بنیانگذار وبسایت پیمنت 24 که روزگاری یکی از معروفترین سایتهای انتقال آنلاین ارز در ایران بود در دادگاهی در آمریکا به 23 ماه زندان محکوم شده است.
سهیل شهیدی ۳۳ ساله و متولد شیراز که بنیانگذار این صرافی آنلاین از سوی آمریکاییها متهم به انجام معاملاتی شده که به گفته دادستانی این کشور تحریمهای آمریکا علیه ایران را نقض کرده است.
روزنامه وال استریت ژورنال خبر داده که براساس اسناد دادگاه شهیدی در جلسه روز دوشنبه در دادگاه اعلام بی گناهی کرده است. او و وحید والی، یکی دیگر از بنیانگذاران پیمنت 24، در شش مورد از جمله پولشویی، کلاهبرداری بانکی و سرقت هویت متهم شده بودند.
به گفته دادگاه والی در این پرونده دستگیر نشده و “فراری” است.
سجاد شهیدیان که در ایران با نام سهیل شهیدی شناخته میشود، در اکوسیستم استارتاپی ایران چهرهای شناختهشده بود که دو سال پیش به ناگهان ناپدید شد و علیرغم اینکه از طرف دوستانش گفته میشد در انگلستان در زندان است اما خانواده او ترجیح دادند تا مدتها سکوت کنند و در مورد وضعیتش خبررسانی نکنند.
اما اسفند سال ۱۳۹۸ حمید بعیدینژاد، سفیر ایران در بریتانیا، در توییتی خبر داده بود که سهل شهیدی “بنا به تصمیم شخصی، اتهام اصلی نقض مقررات تحریمی و در نتیجه، استرداد به آمریکا را پذیرفته است.”
بعیدینژاد تاکید کرده بود “سفارت طی ملاقات اخیر در زندان، مخاطرات این تصمیم و ضرورت تجدید نظر را به وی اعلام کرده است.”
اولین بار خود بعیدینژاد بود که در آن زمان گفت که سهیل شهیدی حدود یک سال و نیم پیش و به دستور دادگاه آمریکا در سفر به انگلیس بازداشت شده است.
بسیاری از کسانی که در اکوسیستم استارتاپی ایران و یا در کسبوکارهای مختلف آنلاین نیاز به انتقال درآمدهای ارزی خود به داخل کشور داشتند در دورهای از خدمات پیمنت 24 استفاده میکردند و این سایت به یکی از موفق ترین سایتهای حوزه فینتک ایران تبدیل شده بود که درآمدو رشد آن به یک نمونه خاص از کسب و کارهای با درآمد دلاری بدل شد.
جرم شهیدی چیست؟
بنا بر اسناد دادگاه payment24 یک شرکت خدمات مالی اینترنتی بوده که با حدود ۴۰ کارمند در شهرهای تهران، شیراز و اصفهان در داخل ایران دفتر داشته است.
دادستانی آمریکا میگوید کار اصلی این شرکت ارائه خدمات به شهروندان ایرانی برای انجام مبادلات ممنوع با شرکتهایی در ایالات متحده بوده است. خرید و صادرات نرمافزارهای کامپیوتری، مجوزهای نرمافزار و سرورهای کامپیوتری از آمریکا، اتهاماتی است که در دادگاه آمریکایی به این جوان ایرانی وارد شده است.
مبلغ کارمزدی که پیمنت 24 برای ارائه خدمات ارزی به کاربرانش در داخل ایران اخذ میکرده حالا در کیفرخواست آمریکاییها به عنوان «دریافت مبلغی برای دور زدن تحریمهای آمریکا از مشتریان» قید شده و این دادگاه ادعا پیمنت 24 میلیونها دلار ارز را به داخل ایران بازگردانده است.