پیام بیت‌کوین‌های تسلا به نگرانی‌های مسئولان ایرانی

سه دلیل برای حمایت دولت از اکسچینج‌های داخلی

 

پذیرش بیت‌کوین و رمز ارزها از طرف دولت‌ها به کندی پیش می‌رود. در این میان بر خلاف دولت‌ها، مردم هر روز بیش‌ازپیش با این شکل از اقتصاد آشنا می‌شوند و بازار نشان از تمایل افراد برای سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال دارد. انتشار گزارش دارایی‌های شرکت تسلا آخرین نمونه‌ای است که نشان از اهمیت این شکل از دارایی‌ها در آینده دنیا می‌دهد. در کشور ما هم چند سالی است بسترهای خوبی برای معامله در این بازارها ایجاد شده است. اما دولت و نهادهای قانون‌گذاری همواره نگاه بدبینانه‌ای به این کسب و کارها و پلتفرم ها داشته‌اند.

مشکل اصلی توسعه این کسب‌و‌کارها و پلتفرم‌ها هم همین نبود قانون مشخص و شفاف است که البته برای یک فناوری به‌روز چون بلاکچین تاحدی طبیعی است. نوآوری و شکستن چارچوب‌های سنتی با قوانین قدیمی سنخیتی ندارد. نوآوران پیش می‌روند و این قانون است که باید به دنبال آنها، ساز و کار اجرای بهتر را فراهم و سلامت توسعه آن فناوری را تضمین کند.

اما گویی هنوز قانونگذار به یک صلح مشخص با این کسب‌وکارها نرسیده. از سویی مجوز برای ماین صادر می‌شود و از سوی دیگر معامله ارز دیجیتال را ممنوع می‌کنند و درگاه های شناخته‌شده پرداختی پلتفرم‌های خرید و فروش را تهدید به بستن.

دولت و نهادهای نظارتی باید این را در نظر بگیرند که حوزه رمزارزها با حضور صرافی‌های معتبر داخلی نه تنها آسیب و تهدیدی برای اقتصاد محسوب نمی‌شود، بلکه با امکانات این کسب‌وکارها، تهدیدهای احتمالی را همی‌می‌توان به ظرفیت تبدیل کرد. اما چرا دولت و دیگر نهادهای تصمیم ساز باید از صرافی‌های داخلی حمایت کنند؟

دلیل اول: شفافیت و امنیت دارایی مردم

اولین نتیجه تهدیدها و تصمیمات هیجانی دست‌اندرکاران  و قانون‌گذاران مرتبط با این حوزه، جز کوچ دادن سرمایه مردم به پلتفرم‌های خارجی رمزارزها که از قضا شهروندان ایرانی را به رسمیت نمی‌شناسند، نخواهد بود. اینجاست که مردم از چاله ای که محدودیت صرافی‌های داخلی برایشان کنده به چاهی می‌افتند که در آن هر لحظه ممکن است دارایی‌شان بلوکه شود. دارایی که اگر در پلتفرم‌های داخلی معامله شود نه تنها از این خطر مبرا است بلکه ارزش‌های افزوده بیشماری را برای این اکوسیستم به همراه خواهد داشت و درنهایت تبدیل به ریال شده و به سیستم بانکی و اقتصادی کشور بازمی‌گردد.

دلیل دوم: بازیگری در بازی آینده

چه بخواهیم چه نخواهیم تکنولوژی‌های جدید راهشان را باز می‌کنند و کسی هم جلو دار آن‌ها نخواهد بود. فرض اینکه با تصویب قوانین قهری می‌توان جلوی نفوذ تکنولوژی را گرفت، باوری است که همواره جز فرصت‌سوزی چیزی نداشته و کشور را متحمل هزینه‌های هنگفت کرده است. آینده مالی جهان به سمت دیجیتال شدن می‌رود. حالا که متخصصان جوان و پرانگیزه کشور این بسترها را فراهم آورده اند بهتر است دولتمردان ارزش این فرصت را درک کنند و از امکانات آن برای اداره کشور بهره بگیرد. یکی از مهم‌ترین گلوگاه‌های این فرصت‌سازی هم صرافی‌های دیجیتال است که ایرانی‌ها و دارایی‌های آن‌ها را به رسمیت می‌شناسند و وصل هستند به سیستم بانکی کشور!

دلیل سوم: رونق بازارهای سنتی سرمایه

چندی پیش یک نماینده مجلس رمز ارزها را خطری برای بورس معرفی کرد و بعد از آن هم موجی از سختگیری‌ها را افتاد. ورود کوین‌بیس بزرگترین صرافی ارز دیجیتال آمریکا به بورس این کشور شاهد مثال خوبی است که به رسمیت شناختن این کسب‌وکارها از قضا می‌تواند برای بازار سرمایه سنتی هم مزایای زیادی داشته باشد. هیچ دور نیست آینده‌ای که در آن بورس و فرابورس با پذیرش و تسهیل ورود پلتفرم‌های موفق و بزرگ ارزهای دیجیتال به جذابیت سرمایه گذاری خود بیفزایند و چیزی که این روزها خطری احتمالی از سوی برخی مسئولان تعبیر می‌شود را به فرصتی حقیقی تبدیل کنند.

 

عباس عینعلی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.